VB döntő előtt…

Szigeti Attila | 2018. július 12. - 13:37
Végéhez közeledik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság, amely a 21. világbajnokság és a négyévente megrendezett sporteseményt ez évben Oroszország rendezhette.

A labdarúgás és a futballisták maximális felgyorsulása miatt első ízben alkalmazták világbajnokságon a videobírót, amely néhány hozzáértő szakember véleményét sok esetben megosztja. Itt említeném meg, hogy a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon nem fújt angol játékvezető, miközben salvadori igen. (Aguilar személyében akinek teljesítményét mindenki láthatta a Svédország-Korea összecsapáson)

Véleményem szerint a videobíró jó, alkalmazható, és szükséges…

Lejátszották a két elődöntőt, ahol a franciák a belgákkal és az angolok a horvátokkal mérkőztek a döntőbe jutásért. Az eredményeket tudjuk, finálét Franciaország vívja Horvátország ellen.

A franciák azt a Belgiumot győzték le, akik egy „szerencsés”(jogos tizenegyest nem fújtak be a braziloknak) meccsen kiütötték a brazil válogatottat és többen titkos esélyesnek tartották a végső győzelemre is. Igen ám, csak a franciák ellen nem sikerült megszerezni az áhított első gólt a belgáknak, és így a Hazard-Lukaku-DeBrune-re épített kontrajáték már nem működött, ahogy kellett volna. A világ talán két legjobb belső védő párosával(Varane-Real Madrid és Umtiti-Barcelona) rendelkező franciák 1:0-ra kiütötték a helyenként nagyon is látványos futballt játszó Belgiumot.

A francia csapat olyan szakértelemmel van összerakva, hogy néha már az 1998-as Zidanéékra emlékeztetnek.

A másik elődöntőt a hazai orosz válogatottat tizenegyesekkel búcsúztató horvátok játszották, az angolokkal, akik a svédeket  ütötték ki egy simának tekinthető 2:0-ás eredménnyel.

Az angol válogatott első félidei játékára azt mondtam, hogy sok év után megérdemelik, hogy döntőt játszanak, viszont a jobbnál-jobb ziccereket is képesek voltak kihagyni, miközben horvátokon talán a fáradság jelei mutatkoztak. Vezetett is a félidőben Anglia 1:0-ra, még ha Harry Kane nem is hozta a tőle elvárt teljesítményt.

A második játékrészre úgy jött ki Horvátország, hogy nincs mit veszteniük. Provokáltak, durvaságot súroló keménységgel játszottak, reklamáltak, amivel próbálták az angol csapatot kizökkenteni játékstílusából.

A másik félidő valahányadik percében egy hölgy ismerősöm, aki mellesleg Manchester United szurkoló és nagyon is konyít eme szép játékhoz azt írta:

„Nagyobb a szívük a horvátoknak, és jobban működnek csapatként”.

Igaza lett…

Ivan Perisic 68. percben szerzett akrobatikus góljának köszönhetően, amelyen sokan vitatkoztak is, és Madzukic hosszabbítás 109. percében elért találatának köszönhetően nyertek a horvátok.

Mit mond a FIFA szabálykönyv?!

„Veszélyes játéknak tekintendő minden olyan cselekedet, amely a labda megjátszására irányul, de sérülésveszélyes valakire (beleértve az elkövető játékost is). Ide tartozik az is, ha a közelben lévő ellenfelet a sérüléstől való félelem meggátolja a labda megjátszásában.”

Mindenki gondoljon, amit akar.

Ha nem is a legszimpatikusabb csapat ez a horvát, mert ugye nem állnak távol a rasszista kijelentésektől játékosai, csípnek, ütnek, harapnak, viszont történelmében ez a 4 millió lakosú állam oda jutott ahova, játszhat egy VB döntőt, és ha talán el is veszíti, biztos vagyok benne, hogy 60 év múlva nem a sebeiket fogják nyaldosni.