A védelmi szerződés nem veszély, hanem a nagyobb biztonság záloga

Rigó Konrád | 2022. január 13. - 08:35
Szlovákia egy független állam és ezért a területére nem léphet semmilyen hadsereg a beleegyezésünk nélkül. Ez benne van az alkotmányban.

A kormány és a parlament jóváhagyása nélkül ez egyszerűen nem megy. 100%-osan, itthon, a mi kezünkben van az irányítás.

Hogy vannak szövetségeseink, az jó dolog.

A szövetségesek egymás területein rendszeresen gyakorlatoznak, hogy az esetleges külső veszéllyel éles helyzetben minél hatékonyabban fel tudják venni a versenyt. A szövetségesek már csak ilyenek, gyakran teszik ezt, de mindig kizárólag az érintett ország beleegyezésével. Szlovákia területén csak 2022 első félévében 32 katonai gyakorlat fog megvalósulni a szövetségeseink bevonásával, a mi katonáink peddig 60 külföldi gyakorlaton vesznek majd részt.

A szövetségeseink közé tartozik többek közt Csehország, Magyarország, Észak-Macedónia,Törökország, Németország, Albánia, de az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is.

Oroszország nem a szövetségesünk.

Kétoldalú szerződéseket kötni szövetségesek közt a világ legtermészetesebb dolga. Ráadásul Szlovákiának az Egyesült Államokkal kötött szerződéséből semmilyen hátránya nem származik, épp ellenkezőleg, az ország katonai infrastruktúráját modernizálni tudjuk.

Ujjal mutogatni a szövetségesünkre, akkor, amikor Európa és az egész világ megalapozott kétellyel figyeli Oroszországot és a Putyinnal folytatott megbeszéléseket, nagy hiba. Hisztériát kelteni és invázióval fenyegetni az embereket álnokság. Ebben most is, ahogy 2019-ben is, Andrej Danko élen jár, de erre a demagóg expresszre sokan a jelenlegi politikai elitből is jegyet váltottak. Hamis állításokra alapozva félelmet kelteni az emberekben a legaljasabb politikai cselekedet.

A szerződés kapcsán sokan a Varsói szerződést is felemlegetik. Nekem is eszembe jutott a napokban, de nem Szlovákia, hanem Kazahsztán kapcsán, ahol a Varsói szerződés XXI. századi testvérének köszönhetően egy katonai beavatkozásra került sor. Ilyen “békehadműveletekre” jól emlékszünk itt Közép-Európában ’56-ból és ’68-ból. A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) is katonai szövetség, csak amolyan orosz típusú. Az ilyen szövetségre és ilyen szövetségesekre semmi szükségünk.