HUF: 397.96 Ft

CZK: 24.703 Kč

19°C

5°C

2024. 03. 29. péntek

Auguszta, Soňa

Böcskei Balázs blogja


A Magyar Nemzet György Pétere – kis jobber skizo

György Péterért rajongani (akár olyan kínosan is, hogy dicsekedsz, hogy sikerült felvenni az óráját) több okból szokás: egyrészt kevés olyan balos oktató van, akiről nem onnan tudjuk, hogy balra tart, hogy 2010 után egy mondatban kettőnél többször képes leírni az „önkényuralom” kifejezést, hanem hogy kultúrája ténylegesen egy inkluzív, baloldali (személyes) történetbe és munkásságba ágyazódik (e sorok írójának mintái ez, ez és ez). Másrészt lehet bomlani utána azon az alapon is, hogy „milyen okos ember”, majd pedig kurátorképzősként, miközben kilóg a Balkon a táskából, megtanulni fejből az összes múzeumkritikáját. Harmadrészt, mert ő „a” György Péter, akinek óráira járni, egyetemi folyóson leállítani és kérdezni tőle valamit (ami néha semmi), világnézet és szubkultúra. E sorok írójának számos alkalommal volt szerencséje látni, amikor mint valami párizsi bobófelhő loholtak a fiatal hallgatók György Péter után, akinek óráit látogatni maga volt a sznobizmus. Reméljük, ez azóta elmúlt, mondjuk nem véletlen, hogy akiken e vonást észre lehetett venni, azokból nem lett (és nem is lesz) komolyan vehető tudós, médiamunkás, esztéta vagy éppen múzeumi teremőr.

2013. július 31. - 13:39 | Böcskei Balázs

Amikor a (képviselő)nő hagyja…

Hétfő délelőtt a Népszabadság online felületén megjelent egy videó, amely a dunakeszi, időközi választás két (női) indulóját mutatja be. Délelőtt még „csinos nők” küzdelme címmel futott a videó, e sorok írásakor már „itt az első összecsapás az MSZP és az Együtt 2014 között” felütéssel. Az csak a kisebbik dolog, hogy hatásvadász cím helyére került egy újabb hatásvadász, megy a verseny a kattintásért, ok. Hogy egy teljesen vállalhatatlan „normatív” – „érted, csinos nők, juj” – állítás helyére egy attól teljesen eltérő neutrális cím érkezett. A nagyobb baj, hogy az első egyáltalán átcsúszott, és megjelent.

2013. március 19. - 00:58 | Böcskei Balázs

Most megmutathatják – „igazi” LMP született. Vagy nem.

Schiffer szerint az SZDSZ vagy az MDF is belépett LMP bomlasztásába. Nagy a baj a fejekben, ahol ezt az interpretációt elfogadják. De kétségkívül így elemez az LMP egyik fele, a másik fele meg kilép.

2013. január 27. - 19:29 | Böcskei Balázs

Bayer Zsolt, Gyömrő 18%, és a mindig ugyanúgy

Bayer Zsolt roma „publicisztikáját” a szombati Magyar Hírlapban megírta. Nem az első ilyet és nem is az utolsót.

2013. január 7. - 18:47 | Böcskei Balázs

Karácsony a fészbukon

Karácsonynak vége, ellenzéki, felkészül, jön a szilveszter! Akkor lesz majd csak sok okosság a trombitában és a fészbukon.

2012. december 27. - 09:22 | Böcskei Balázs

Miért nem vonultak ki?

Ha valaki a magyarországi demokrata ellenzéki politikusok közül csupán egy és nem több ésszerű érvet tud arra mondani, hogy miért nem vonultak ki az ülésteremből akkor, amikor a sötétség ráborult a 386 képviselőre és a páholyban helyet foglalókra, úgy azt szívesen meghallgatom.

2012. november 26. - 23:09 | Böcskei Balázs

Kicsit megzavarodott, na

Mint kiderült, „az LMP nem köt választási együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal, és olyan kormányban sem kíván részt venni, amelyiket Magyarország valamelyik volt miniszterelnöke vezet”.

2012. november 19. - 17:09 | Böcskei Balázs
Napi friss