Bloomberg: A hatalmas állami támogatások ellenére az energiaszámlák még mindig nagyon magasak az egész EU-ban

2022. november 7. - 11:56 | Külföld

Az európai háztartások rekordösszegeket fizetnek áramért és földgázért, annak ellenére, hogy a kormányok eurómilliárdokat költenek arra, hogy megvédjék a fogyasztókat az energiaválságtól. A VaasaETT tanácsadó cég adataira hivatkozva erről a Bloomberg ügynökség számolt be. A gáz átlagos kiskereskedelmi ára az EU-ban és Nagy-Britanniában csaknem 18 cent volt kilowattóránként októberben, ami az éves szint kétszerese. A háztartási villamosenergia-költség 67 százalékkal 36 centre emelkedett kilowattóránként.

Bloomberg: A hatalmas állami támogatások ellenére az energiaszámlák még mindig nagyon magasak az egész EU-ban
Fotó: TASR

Ugyanakkor az uniós országok kormányai az elmúlt évben több mint 550 milliárd eurót ígértek, hogy megvédjék a polgárokat és a vállalkozásokat a növekvő energiaköltségektől.

E támogatás nélkül valószínűleg még magasabbak lennének az energiaszámlák

– tette hozzá Philip Lewis, a VaasaETT vezérigazgatója.

A VaasaETT szerint az előző hónaphoz képest az áram átlagdíja 3,4 százalékkal, a gáz pedig 2,5 százalékkal emelkedett. A legnagyobb havi villamosenergia-áremelkedést Dublinban regisztrálták, ahol 44 százalékkal emelkedtek az árak. A gáz esetében pedig Róma volt a "befutó", itt 97 százalékos volt az áremelkedés.

A szezonálisan meleg időjárás enyhülést hozott a fogyasztóknak és a kormányoknak októberben, mivel kevesebben kapcsolták be a fűtést. Az árak azonban emelkedni fognak, ahogy Európa a leghidegebb téli hónapokhoz közeledik - írja a hírügynökség.


(Bloomberg)

Címkék: energiaárak, gáz, áram