BMG-Horizont: Se Brtva, se Pachinger nincs még a sitten

A Legfelsőbb Bíróság március 28-án hirdette ki a jogerős ítéletet, de egyelőre egyikók sem foglalta el az őt megillető helyet a rácsok mögött - értesült a TASR hírügynökség az igazságszolgáltatás környezetéből származó forrásaitól.

BMG-Horizont: Se Brtva, se Pachinger nincs még a sitten
Dávid Brtva (Fotó: TASR)

A kilenc évre ítélt Dávid Brtva és a hét évre ítélt Patrik Pachinger is szerepel a rendőrség körözési listáján. Brtva állítólag Csehországban tartózkodik, Pachingert pedig ugyan őrizetbe vették a múlt hét végén, de el kellett engedniük, a Legfelsőbb Bíróság ugyanis a szemműtétje miatt egy hónap halasztást engedélyezett számára. Eszerint április 28-án kell jelentkeznie a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben.

Pachinger egyébként a hét évéből már eleve leült ötöt, így feltételes szabadlábra helyezésért folyamodhat. 

Brtvát illetően a Pozsonyi III. Járásbíróság adott ki körözést.

Jozef Majskýt, az ügy harmadik vádlottját betegsége miatt külön tárgyalás alá vonják.

Miről is van szó?

Az egész ügy 2001-ben kezdődött, amikor tönkrement a két pénzintézet, a BMG és a Horizont. Mindkettő Vladimír Fruni nevén volt, tőle vásárolta meg a cégeket Jozef Majský. Ő azonban a vád szerint strómanként vette igénybe Dávid Brtvát és Patrik Pachingert, és utóbbiak voltak azok, akik hivatalosan eljártak a pénzintézetek nevében.

Miután a két társaság becsődölt, nyoma veszett 170 ezer szlovákiai mintegy 62,78 milliárd koronás (közel 2 milliárd eurós) spórolásának. A Horizont korábbi kliensei a csődeljárás folyamán a megtakarításaiknak csak a 4,5%-át kapták vissza, összesen kb. 15,2 millió eurót.

Az ügyész később 488 millió koronára becsülte a kárt, további 40 milliós kárt állapított meg azzal, hogy ezt az összeget Brtva készpénzben vitte el egyenesen Majskýnak.

(TASR)