Bő két hét alatt kilenc koronavírusost kezeltek a dunaszerdahelyi kórházban, ketten meghaltak

2021. október 8. - 07:03 | Régió

Közel félúton vagyunk ahhoz, hogy a járás besorolása vörösre váltson.

Bő két hét alatt kilenc koronavírusost kezeltek a dunaszerdahelyi kórházban, ketten meghaltak
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Szeptember 20-án hoztak létre ismét ún. covid-osztályt a dunaszerdahelyi kórházban, rövid időn belül pedig két súlyosan beteg koronavírusos pácienst szállítottak oda. Az egyikük szinte azonnal, a másik valamivel később hunyt el.

Bock Sylvia, a kórház igazgatónője megkeresésünkre közölte, mostanáig ez a két személy halt meg azok közül, akik a covid-osztályra kerültek. Az persze azonnal nem derül ki, hogy a koronavírus-fertőzésük milyen mértékben járult hozzá a halálukhoz, beoltva mindenesetre egyikük sem volt.

Az igazgatónő kifejtette, hogy szerdáig, tehát mintegy két és fél hét alatt összesen kilenc személyt kezeltek itt, jelenleg öten vannak. A két elhunyt mellett tehát két személyt hazaengedtek. Invazív lélegeztetőgépre eddig senkit sem kellett kapcsolni, azokat sem, akik végül elhunytak.

Korábban már megírtuk, hogy a nyár elejétől egészen szeptember végéig egyetlen koronavírusos páciens sem szorult kórházi kezelésre Dunaszerdahelyen.

A mostani hét kezdetétől a Dunaszerdahelyi járás is narancsszínűre váltott a Covid-automata fokozatai közül.

A helyzet azonban tovább romlik, és a Regionális Közegészségügyi Hivatal közlése szerint a besorolást elsősorban meghatározó 7 napos súlyozott incidencia a legutóbbi hét adatai szerint (amely alapján a következő heti besorolások lesznek érvényesek) 82-t tesz ki (az egyszerű 7 napos incidencia 98, a súlyozás annak eredménye, hogy a 18 éven aluliakat 1/5 arányban számítják be). Egy héttel korábban ez a szám még 63 volt.

Tudni kell, hogy a Covid-automata szerint rosszabbodó helyzet esetén 50 és 150 közti súlyozott incidencia mellett már a vörös besorolás lép hatályba, a Dunaszerdahelyi járás azonban egy fokozattal jobban jár, mivel az 50 éven felüliek beoltottsága már korábban elérte a 65%-ot. Így jön ki a narancssárga, és míg a számok azt nem indokolják, vagy a szomszédos, a Dunaszerdahelyivel szoros összeköttetésben lévő járások (vagyis mindegyik szomszéd - Komárom, Galánta, Szenc) nem vált kettővel rosszabb fokozatba, addig ez meg is maradhat.

Vörös Teréz, a közegészségügyi hivatal epidemiológiai osztályának vezetője elárulta, hogy az 50 év felettiek beoltottsága tekintetében nagyon közel áll a Dunaszerdahelyi járás ahhoz, hogy két fokozatot is javíthasson. Ez az arány jelenleg 74,5%, ami még jobb, mint amit az egészségügyi miniszter, vélhetően valamivel korábbi adatokra hivatkozva közölt szombaton (73,9%). Bő egy héttel azt megelőzően ez az arány még 72,39 százalékos volt a járásban.

Ez azt jelenti, hogy a Dunaszerdahelyi járás elviekben még vissza is válthatna zöldre, amennyiben az említett beoltottság elérné a 75%-ot, és a szomszédos járások sem romlanak le közben vörösbe (Pozsony visszaválthatott volna zöldbe, a gyorsan romló helyzet miatt a higiénikusok azonban ezt nem engedélyezték).

A 75%-os beoltottság azt is jelenti, hogy ha a szomszédok nem romlanak le feketéig, akkor Dunaszerdahely esetében a vörös besorolás lehet a legrosszabb.

Galánta és Szenc már elérte az idősebbek beoltottságában a 65%-ot (Szenc a 75%-hoz is közel áll), tehát ha csak a higiénikusok majd adott esetben másképp nem ítélik meg, akkor már nem lehetnek feketék. Komárom az egyetlen, amely a szomszédos járások közül még nem ugrotta meg ezt a szintet, tehát adott esetben kaphat még fekete besorolást, emiatt pedig a Dunaszerdahelyi járás is automatikusan bordóra váltana.

(SzT)