Bocsánat, egész mostanáig félreértettünk valamit, Marek Maďarič a magyarok cimborája!

"A szlovákok emberileg, mentálisan és történelmileg is közel állnak a magyarokhoz" - ezt mondta a szlovák kulturális miniszter a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján csütörtökön, melynek Szlovákia a díszvendége.

Bocsánat, egész mostanáig félreértettünk valamit, Marek Maďarič a magyarok cimborája!
Marek Maďarič (Fotó: TASR)

"Ez a siker nem valósult volna meg, ha egyrészt a magyar fél nem mutatott volna érdeklődést afelé, hogy meghívjon bennünket, másrészt ha a kiadókat nem érdekelné, hogy ezeket a könyveket eljuttassák a magyar olvasókhoz. Mi ezt rendkívüli módon értékeljük, és azt hiszem, ez tanúskodik leginkább a szlovák-magyar viszonyról" - magyarázta az államnyelvrendőr miniszter.

Maďarič azt is felfedezte, hogy mindez még jobb lesz, ha olvassuk egymás könyveit, mivel "az olvasás intim közelségbe hoz bennünket". "Jómagam szeretem a magyar szerzőket, és bízom benne, hogy a szlovák szerzők is sikeresek és olvasottak lesznek majd Magyarországon" - szögezte le.

A magyar emberminiszter, Balog Zoltán a megnyitón kifejtette, hogy Szlovákia díszvendég státusza egy esélyt jelent a magyarok és a szlovákok számára, hogy kölcsönösen megismerjék és megértsék egymást.

Maďarič  a TASR riporterének kérdésére elmondta, hogy Baloggal csevegtek a kultúráról, de az európai aktuális helyzetről is. "A minszter urat érdekelte, hogy milyen nálunk a helyzet, hiszen éppen választások után vagyunk. Baráti beszélgetés volt" - fogalmazott.

Marek Maďarič  kulturális tárcájához fűződik egyébként az első Fico-kormány szigorított államnyelvtörvénye, mely előírta például, hogy emlékműveken lévő és minden nyilvános szöveget először szlovákul kell feltüntetni, majd csak azután lehet a kisebbség nyelvén, emellett súlyos pénzbírságokat is kilátásba helyezett a törvény megsértéséért.

TASR/para