Bocsánatot kért az ausztrál bennszülöttektől egy szövetségi állami rendőrfőkapitány

Nyugat-Ausztrália szövetségi állam rendőrfőnöke, Chris Dawson bocsánatot kért csütörtökön a bennszülöttektől a rendőrség múltbéli túlkapásai miatt.

Dawson elmondta, hogy a rendőrség számos igazságtalanságot követett el a bennszülöttekkel szemben az elmúlt évtizedekben. Ezek egyike az volt, hogy 1910 és 1970 között a kormány politikájának eleget téve kiemelte a kevert bőrszínű gyerekeket a bennszülött családokból. Ezek a családjuktól elvett gyerekek az "ellopott nemzedék" fogalma alatt kerültek be a történelemkönyvekbe. Sokukat intézetben helyezték el, ahol bántalmazták és elhanyagolták őket.

"A nyugat-ausztráliai rendőrség nevében ma bocsánatot szeretnék kérni a bennszülöttektől és a Torres-szigetek lakóitól azért, hogy a múltban részt vettünk a sérelmükre elkövetett tevékenységekben, amelyek mérhetetlen fájdalmat és szenvedést okoztak" - mondta Dawson a perth-i rendőrkapitányságon.

A rendőrfőnök elmondta, hogy a gyerekek közösségükből való erőszakos kiragadásán kívül a rendőrök törzseket űztek el földjeikről, erőszakoskodtak, rasszisták voltak és indokolatlanul is bebörtönözték a kisebbség tagjait.

"A mai naptól fogva hivatali időm lejártáig igyekezni fogok, hogy begyógyulhassanak ezek a történelmi sebek" - tette hozzá.

A bocsánatkérés sokakat meglepett, de széles körben kedvezően fogadták.

Nyugat-Ausztrália az Északi Terület után a második szövetségi állam, ahol a legtöbb bennszülött ausztrál él. A bennszülöttek Ausztrália lakosságának mindössze 3 százalékát teszik ki, miközben a bebörtönzöttek 25 százaléka közülük kerül ki.

Dawson szerint az elmúlt időben javult a rasszok közötti viszony. Nyugat-Ausztráliában létrehoztak egy bennszülöttek által működtetett rendőrőrsöt, amelyet követően a bűncselekmények száma csökkenni kezdett.

(MTI)