Bocsánatot kért a bányászóriás a szállítás közben elhagyott, radioaktív kapszula miatt

2023. január 30. - 15:50 | Külföld

Bocsánatot kért hétfőn a Rio Tinto brit-ausztrál bányavállalat, amiért szállítás közben elveszített egy rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát, amely után zajlik a kutatás Nyugat-Ausztráliában.

Bocsánatot kért a bányászóriás a szállítás közben elhagyott, radioaktív kapszula miatt
Fotó: TASR/AP

Az apró, csupán 8 milliméter átmérőjű és 6 milliméter magas, ám az emberi szervezetre roppant veszélyes cézium-137 izotópot tároló eszköz egy nagyobb berendezés alkatrésze, és feltehetően szállítás közben, még január 10. és január 16. között veszett nyoma a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton.

Fotó: DFES

A cég csak január 25-én értesítette Nyugat-Ausztrália állam katasztrófavédelmi hatóságát, amely két nappal később, múlt pénteken jelentette be a kapszula eltűnését.

Noha a hatóságok és a mentőegységek megkezdték az érintett útvonal átfésülését, a radioaktív eszköz felkutatására alkalmas felszerelés hiányában a szövetségi kormánytól és más ausztrál államoktól is segítséget kértek. Egyúttal arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az eszköz az arra közlekedő járművek gumiabroncsaiban is megtapadhatott.

Simon Trott, az angol-ausztrál multinacionális bányavállalat vezérigazgatója nyilvánosan bocsánatot kért a radioaktív kapszula "közriadalmat kiváltó elvesztése miatt", amely körülményeinek tisztázására belső vizsgálatot is elrendelt az illetékes hatóságokkal együttműködve. Hozzáfűzte: a készülék szállításával megbízott vállalkozó rendelkezik a szükséges képesítéssel.

A cézium-137-es izotóp az egyik legveszélyesebb radioaktív anyag. Az Ausztráliában eltűnt, általában sugárzásmérők kalibrálásához használt kerámiakapszula veszélyes mennyiségű, óránként 10 röntgengép sugárzásnak megfelelő radioaktív sugárzást bocsát ki magából. A cézium-137 súlyosan rákkeltő, életveszélyes izotóp.


(MTI/para)