Bodakon mutatkozik be a hétvégén a három napos NFGreen fesztivál

2020. június 29. - 18:58 | Kultúra

Idén először, július első hétvégéjén (3-5.) valósul meg a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával a dunaszerdahelyi NFG klub NFGreen névre keresztelt fesztiválja. 

Bodakon mutatkozik be a hétvégén a három napos NFGreen fesztivál

"Mint az NFG klubban, úgy a fesztiválon is nagy hangsúlyt fektettünk a hazai (szlovákiai magyar) művészek munkásságának bemutatására. A programok közt épp ezért nem szerepelnek külhoni „nagy nevek”, hazai tehetségek annál inkább. Multikulturális fesztivál lévén, teret adunk képzőművészeknek, zenészeknek, íróknak, színészeknek, vizuális művészeknek. Számos közösségépítő előadás, workshop, játék és túra gazdagítja az NFGreen programját" - áll a fesztivál sajtóközleményében.

A szervezők közölték, hogy az előkészületek már múlt év szeptembere óta tartanak. A helyszín kiválasztása után igyekeztek egy nem szokványos, mégis minőségi összejövetelt, egy közösségi együttlétet megtervezni. "A pandémia már majdnem kettétörte az elképzeléseinket, viszont az általános egészségügyi helyzet javulásával és a korlátozások fokozatos feloldásával mégis alkalmunk nyílik megrendezni az NFGreent, ráadásul akkor, amikor az idei fesztiválszezon csak korlátozottan működhet" - hangsúlyozzák.

A fesztivál igazi csallóközi szabad környezetben, az erdővel, folyóval szegélyezett Bodakon kerül megrendezésre, így senkinek sem kell túl sokat utazni, hogy idén is átérezhesse a fesztiválhangulatot. "Fontosnak tartjuk, hogy harmóniában éljünk a környezetünkkel, óvjuk és becsüljük azt. A fesztiválra bringával érkezők féláron válthatnak jegyet, ezzel is a sportolásra, a környezetszennyezés csökkentésének fontosságára szeretnénk ösztönözni az embereket" - fogalmaznak.

Céljuk, hogy a három nap alatt a lehető legkevesebb szemetet termeljék. Ezért is kérnek arra mindenkit: poharat, tányért illetve evőeszközt hozzon magával, ha kilátogat a fesztiválra. Az ételek készítésénél fontos szempont lesz a nem hús-orientált étkeztetés, tehát magas tápértékű, rendkívül egészséges növényi alapú ételekre számíthatnak az érkezők.

A zenei és egyéb kulturális programban szlovákiai magyar fellépők nevei szerepelnek, mert - ahogy a szervezők vallják, számukra a „hazai termés” a legértékesebb.

A program a következő:

Péntek:

15:00 Lemezelhallgatós délután
17:30 Zlatarits Anett - Játékos én (önismereti játékok)
19:00 Kutyás workshop Izsák Vikivel
21:00 Dura and blues club koncert
22:30 Estendon koncert
00:00 Jóvilágvan koncert
01:00 Vinnie Lonely DJ set

Szombat:

09:00 Reggeli Jóga
10:00 Workshopok, Foglalkozások, Versenyek
16:00 Kálmán Norbert (újságíró) - Gál Tamás (Dosky-díjas színész, rendező, a Jókai Színház igazgatója): Netflixtől Shakespeareig
17:30 Szociális média a karantén alatt (disKurzus)
19:00 Mellár Dávid - Vagy valami egészen más (kötetbemutató)
21:00 Endorfin koncert
22:30 Gorlo Volka koncert
00:00 Varkocs koncert
01:00 Dj Aux Csilla DJ set

Vasárnap:

09:00 reggeli jóga
10:00 Workshopok, Foglalkozások, Versenyek
16:00 Barak Dávid - Mészáros Lajos: Elásott igazság (nyomában)
17:00 Vinnai András - Szóvirágok - felolvasó színház
19:00 kisCsallóközi táncbemutató
19:30 Gyermek táncház
21:00 Felnőtt táncház a Pósfa zenekarral, oktatók: Petró Krizsi és Ferdics Barnabás

A programok még:

Fotóverseny, analóg fotósworkshop
Sebők Balázs és Varga Gyuri képzőművészek kiállítása
Üvegfestés, Vetítés, Kvízsarok, Társasjátékok, Sülitótúra

A belépő ára 10 euró/nap - bringával érkezőknek a fele

(nfg/p)