Bödör csaknem megsértődött azon, hogy maffiózónak nevezték

2021. március 10. - 13:22 | Belföld

A rendőrségen legutóbb, múlt pénteken hallgatták ki, a vallomása szerint visszautasítja, hogy egy bűnszervezet feje lenne vagy lett volna bármikor.

Bödör csaknem megsértődött azon, hogy maffiózónak nevezték
Norbet Bödör (archív felvétel)

Norbert Bödör nyitrai oligarchát az Országos Rendőrkapitányságon hallgatták ki, az ilavai fegyházból szállították oda. A Markíza megszerezte kihallgatásának jegyzőkönyvét, abban pedig az állt, hogy kitart korábbi állításai mellett, miszerint soha nem volt egy bűnszervezet feje.

"Elutasítom, hogy létezne az a bűnszervezet, ami a határozatban szerepel" - szögezte le.

Bödört tavaly a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi nyomozás keretén belül vették őrizetbe, és gyanúsították meg bűnszervezet létesítésével és fenntartásával, megvesztegetéssel és kenőpénz elfogadásával. A rendőrség szerint ő állt a testületen belüli bűnszervezet élén. A ranglétrán alatta szerepelt Tibor Gašpar országos rendőrkapitány, ő alatta pedig lényegében a NAKA akkori teljes vezetése, illetve Dušan Kováčik speciális ügyész. Az eddigi tanúvallomások és a rendőrség által begyűjtött egyéb információk szerint Bödör szabhatta meg, a rendőrök hogyan döntsenek bizonyos érzékeny ügyekben, és ő adta a pénzt ezekre a műveletekre.

A NAKA az ő utasításai alapján figyelte meg vagy hallgatta le azokat a személyeket, akik kényelmetlennek bizonyultak, mint például Igor Matovič akkori ellenzéki politikus vagy Daniel Lipšic ügyvéd. A megszerzett információkat aztán Gašparon keresztül Bödörhöz továbbították, majd ő rendelkezett felettük, és adta tovább, egészen állítólag a Smer-SD vezetéséig.

Bödör azonban ezt mind elutasítja.

"Abból, hogy ezt az egészet összekötik a Smer-SD-vel, csupán politikai tőkét kívánnak kovácsolni, a kitippelt személyek befeketítése és kriminalizációja a hatalmi harc része" - fogalmazott.

Visszautasítja, hogy bármikor is rendőröket vesztegetett volna meg, vagy beleavatkozott volna a munkájukba. Megkérdőjelezi a rendőrséggel együttműködő Bernard Slobodník és Ľudovít Makó. Előbbi a NAKA pénzügyi egységének korábbi vezetője, utóbbi pedig a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának exigazgatója, és az ő vallomásukból ered a bűnszervezet ranglétrájának szétírása. Makó és Slobodník is eszerint Kováčikkal, a NAKA akkori igazgatójával, Peter Hraškóval, és a korrupcióellenes részlegének exfőnökével, Róbert Krajmerrel állt egy szinten.

Bödör visszautasította, hogy válaszoljon a vizsgálótiszt kérdéseire, csupán olyan dokumentumokból olvasott fel, amelyeket magával hozott.

Az oligarcha tavaly júliustól ül vizsgálati fogságban, de nemcsak a Tisztítótűz nevű ügyben gyanúsított, hanem az ország történetének legnagyobb korrupciós nyomozásában, az agrárdotációk elsikkasztásával foglalkozó Állattenyésztő-ügyben (Dobytkár) is.

(Tvnoviny.sk)