Bödör ellen súlyosak a bizonyítékok, a bíró rámutatott a Jankovskának ajándékozott mobilra is

2021. május 6. - 09:23 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság bírója, Ján Buvala szerint hiába csak néhány száz eurós ajándékról van szó, önös, haszonleső célok elérésére használható. Az Állattenyésző-ügyben és a rendőrségi maffia ügyében is gyanúsított nyitrai oligarcha ellen elég súlyosak a bizonyítékok.

Bödör ellen súlyosak a bizonyítékok, a bíró rámutatott a Jankovskának ajándékozott mobilra is
Norbert Bödör - Archív felvétel (TASR)

Monika Jankovská korábbi smeres igazságügyi államtitkár elismerte, hogy kapott egy iPhone-t Norbert Bödör nyitrai oligarchától - írja az Aktuality.sk. Ő persze ezt a nyomozóknak úgy írta le, mint apró figyelmességet. Kifejtette, hogy amikor a fiának keresett telefont, Bödör felajánlotta neki, neki úgyis van otthon tartalékban négy másik iPhone.

Erre az ajándékra Ján Buvala bíró akkor hívta fel a figyelmet, amikor Bödör szabadlábra helyezési kérelméről döntött. A védelem a bíró szerint bagatellizálta ezt az ajándékot, neki viszont az a véleménye, hogy ez is a korrupció egy formája. Bödör ugyanakkor az Állattenyésztő-ügyben (Dobytkár), amely Szlovákia történetének legnagyobb kiterjedésű korrupciós ügye lehet, Bödört "csupán" pénzmosással gyanúsítják.

"Ez a gyanúsított eltérő hajlamairól tesz tanúbizonyságot, ami a pénzügyi teljesítéseket vagy az ajándékozásokat illeti. Még a sikeres vállalkozók esetében sem feltételezhető, hogy egy köztisztviselőnek nyújtott néhány száz eurós ajándék olyannyira elhanyagolható, hogy ahhoz ne kötődjenek önös célok" - jegyezte meg a bíró a még januárban meghozott döntésében.

A mobil nem ritka ajándék ilyen körökben, Marian Kočner is telefonokkal látta el az embereit, például Vladimír Sklenka bírót, vagy már aztán rajta keresztül Jarmila Urbancovát, a Legfelsőbb Bíróság egykori alelnökét.

Bödörnek viszont nem Jankovská volt az egyetlen közvetlen kontaktusa kormánytagokhoz. Jankovská is elismerte például, hogy jelen volt Bödör és a Smer földművelésügyi államtitkára, Anton Stredák találkozójánál. Éppen ez a minisztérium az, amely alá tartozik az említett korrupciós ügyben mélyen érintett Agrárkifizető Ügynökség (PPA).

Bödör látogatásait Stredáknál pedig Ľudovít Makó, a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának korábbi vezetője is megerősítette. Ő volt az, aki a rendőrségnek tett vallomásában leírta, hogy látta, amint Bödör két nagy katonai táskával hagyja el a minisztériumi hivatalt, azt viszont nem tudta megmondani, hogy mi volt benne.

Több tanú is állítja, hogy Bödörnek nagy befolyása volt a PPA kifizetéseire, emellett viszont ismert, hogy a rendőrségnél kialakított belső bűnszervezet fejének is tartják, aki közvetlenül utasította Tibor Gašpar korábbi országos rendőrkapitányt. Ilyen módon Bödör tudott róla, hogy a rendőrség esetleg mely agrodotációs igénylőt vizsgálja vagy mely projekteket készül kivizsgálni.

A Legfelsőbb Bíróság, amely pedig a rendőrségi maffia tagjainak vizsgálati fogságáról döntött, megjegyezte, hogy a rendőrség részéről olyan módon irányultak az információlekérések a PPA-hoz, hogy azoknak át kellett menniük a NAKA korrupcióellenes részlegének igazgatóján, aki pedig nem más volt, mint Róbert Krajmer, őt pedig szintén a rendőrségi bűnszervezet egyik középvezetőjének tartják.

Ugyanennek a szervezetnek volt a tagja Dušan Kováčik korábbi speciális ügyész is, és Buvala bíró Bödör kapcsán megjegyezte, hogy amikor a speciális ügyész irodáját átkutatták, találtak nála egy, "az Állattenyésztő-ügyben gyanúsított személlyel összefüggő dokumentumokat", amelyeknek semmi keresnivalójuk nem volt ott. Az Aktuality.sk szerint ezek a dokumentumok Bödör és két másik személy meggyanúsítását érintették, és tartalmazták a gyanúsítás indoklását is.

A Legfelsőbb Bíróság az Aktuality szerint nagyon biztos a dolgában, amit Bödör vizsgálati fogsága meghosszabbításának indoklása is alátámaszt. Abban ugyanis azt írják, hogy a bizonyítékokra való tekintettel a kollúziós fogságról szóló eljárás piszkálása az egyetlen módja annak, hogy a gyanúsított elkerülje azt, hogy hosszú évekre rácsok mögé kerüljön.

(Aktuality.sk)