Bödör és Gašpar húzta ki a csávából Ficót, akiről állítólag készült egy kompromittáló szexvideó

2023. december 12. - 10:57 | Belföld

Robert Fico miniszterelnök vasárnap alaposan kikelt magából, miután újabb ügyben gyanúsították meg Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitányt és Norbert Bödör oligarchát. Az eljárás részletei mutatják, hogy Fico számára miért is ennyire kényes a téma – írja a SME.

Bödör és Gašpar húzta ki a csávából Ficót, akiről állítólag készült egy kompromittáló szexvideó
Fotó: TASR

A gyanú szerint Gašpar és Bödör lehetséges kompromittálástól mentette meg Ficót. 2016 márciusában, a parlamenti választások előtt ugyanis fennállt a veszélye, hogy a nyilvánosságra kerül egy videó, amelyen állítólag Fico látható szexuális együttlét során.

A felvétel állítólag Ivan Katrinec vállalkozó birtokában volt. Korábban Ľudovít Makó, a Pénzügyi Igazgatóság egykori vezetője vallott róla, hogy Katrinec abban az időszakban kellemetlen személlyé vált a Smer és Fico számára. Elmondása szerint 2015 nyár elején szerzett róla tudomást a Smerhez közel álló Bödörtől.

„Ennek a személynek (Katrinec) állítólag a birtokában volt egy videofelvétel a Zlatý kľúčik hotelből, amelyen Robert Fico volt látható szexuális együttlét közben valamilyen lányokkal” – mondta még 2020 végén Makó, aki szerint Katrinec azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza a felvételt, és mivel 2016 márciusában közeledtek a választások, ez egyáltalán nem hiányzott Ficóéknak.

Miután Makó beszélt Bödörrel, kenőpénzért cserébe ellenintézkedéseket szervezett. Az ügybe bevonta helyettesét, Peter Slobodát, a Pénzügyi Igazgatóság bűnügyi osztályától Boris Macalát, valamint a SIS és a NAKA egyes tagjait is.

Katrinecet elkezdték megfigyelni, majd annak céljából, hogy megvásárolják tőle a felvételt, illetve megakadályozzák a nyilvánosságra kerülését, találkozót szerveztek neki Bödörrel az említett hotelben. A találkozót rögzítették is, Makó szerezte hozzá a berendezéseket a munkából. Katrinec viszont nem vitte magával a videót, így nem született megállapodás.

Újabb próbálkozás következett: egy beavatott rendőrtiszt a River Park hotelbe csalta ki Katrinecet, a találkozóról pedig ismét felvételt készítettek. A vállalkozó ugyan felmutatott egy bizonyos felvételt, de a találkozó során kiderült, hogy semmilyen videóval nem rendelkezik, amin Fico szerepelne. Így aztán fel is hagytak a Katrineccel szembeni további lépésekről.

Makó szerint az akciót Norbert Bödör megbízásából hajtották végre, a technikai részt a Pénzügyi Igazgatóság bűnügyi osztálya biztosította, a találkozókat pedig Bernard Slobodník szervezte Bödör utasítására. Az ügyet Makó vallomása szerint vizsgálják, viszont múlt héten őt is kenőpénz elfogadásával, valamint titoktartás kötelezettségének megszegésével gyanúsították meg, akárcsak Slobodát, Macalát, vagy Marián Zetocha volt NAKA-tisztviselőt.

Gašpar vasárnap közölte, hogy az ügyről csak a médiából szerzett tudomást, amit az emberi jogok megsértésének tart. Feltételezései szerint az egész csak Makó vallomásán alapszik, bármiféle más bizonyítékok nélkül. Az egészet újabb indoknak tartja, hogy megszüntessék a Speciális Ügyészi Hivatalt.

Az egykori rendőrfőnök és Fico szerződtetett párosnak nevezte Michal Šúrek ügyészt és Tomáš Konečný nyomozót, akik az eljárás elindítása mögött állnak. A miniszterelnök mesügének nevezte őket.

„Mi ez, megfélemlítés? Azt gondolják, hogy összecsináljuk magunkat azért, mert meggyanúsították Tibor Gašpart, Norbert Bödört és még kitudja kit?” – mérgelődött Fico, aki egyúttal hülyének nevezte Daniel Lipšic speciális ügyészt, aki szerinte rábeszélte Šúrek ügyészt, hogy belemenjen az egészbe.


(SME)