Bödör és Kvietik is ma született bárányként jelent meg az ország egyik legnagyobb korrupciós ügyének tárgyalásán

2022. május 24. - 12:58 | Belföld

A Smerhez közeli nyitrai vállalkozó, Norbert Bödör, valamint Martin Kvietik, az SNS-hez közeli oligarcha is tagadta a bűnösségét a Dobytkár (Állattenyésztő) ügy keddi tárgyalásán.

Bödör és Kvietik is ma született bárányként jelent meg az ország egyik legnagyobb korrupciós ügyének tárgyalásán
Robert Kaliňák és védence, Norbert Bödör (Fotó: TASR - archív)

A besztercebányai székhelyű Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt mindketten ártatlanságukat hangsúlyozták. Az ügyben csupán egyetlen vádlott, Viktor Miklas jelezte, hogy vádalkut akar kötni.

Szlovákia egyik legnagyobb visszhangot kiváltott botrányának, az Állattenyésztő ügynek a bírósági tárgyalása idén februárban kezdődött. Az ügy két fő gyanúsítottja Bödör, valamint Kvietik. Rajtuk kívül további vállalkozók, egykori tisztségviselők és jogászok szerepelnek vádlottként az ügyben. Az Aktuality.sk szerint köztük van a Agrárkifizető Ügynökség (PPA) két volt igazgatója, Juraj Kožuch és Ľubomír Partika, Peter Kuba és Viktor Miklas vállakozó, valamint Milan Kopriva jogász és Ľubomír Kropil.

Az ügyész nemrégiben terjesztett be újabb bizonyítékokat - ezek 2019 májusi és júliusi hangfelvételek, az ügyész a teljes merevlemezt átadta a bíróságnak. "A merevlemez a vádirat 94. pontjában szereplő cselekményre vonatkozik, a vádlott Kvietikre és Kožuchra" – közölte ezzel kapcsolatban februárban az ügyész. A 94. pont egyike azon eseteknek, amikor egy cégkonzorcium 100 ezer euró kenőpénzt fizetett. A gyanú szerint ebből 80 ezret Kvietik vett át, a maradék 20 ezret pedig Marek Kodada volt tisztviselő és a vádlott Juraj Kožuch osztotta el egymás közt. „Speciális növénytermesztés” termékeinek feldolgozására és értékesítésére irányuló projektről volt szó.

Az egész korrupciós gépezet úgy működött, hogy ha a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozók sikeresek akartak lenni projektjükkel az agrodotációk megpályázásában, akkor nem kevés kenőpénzt kellett fizetniük. Több kérvényező Ľubomír Kropilhoz fordult, aki 2020 tavaszán, az őrizetbe vételét követően elkezdett együttműködni a hatóságokkal.

Részletesen leírta, hogy az úgynevezett tanácsadói szolgáltatások által hogyan hajtották be a pénzt a kérvényezőktől. A kenőpénz egy részét megtartotta, a többit készpénzben átadta a „rendszer“ felsőbb köreinek. A rendőrség több mint 10 millió euró értékű kenőpénzekről tud. A bizonyítékok között van több együttműködő gyanúsított vallomása, de sikeresen kinyomozták a magán- és vállalati számlákon történő pénzfolyamatokat is.

Az egyetlen vádlott, Viktor Miklas jelezte, hogy vádalkut szeretne kötni, többiek elutasították ennek a lehetőségét.


(TASR/para)