A Bödör-féle rendőrségi maffia két feltételezett tagja marad a sitten

2020. december 6. - 07:48 | Belföld

Az előkészítő eljárás bírónője vizsgálati fogságba helyezte szombaton Daniel Čechet, a Pénzügyi Hatóság volt igazgatóhelyettesét és Jozef Rehákot, a belügyminisztérium különleges rendőrségi tevékenységért felelős hivatalának korábbi vezetőjét. 

A Bödör-féle rendőrségi maffia két feltételezett tagja marad a sitten
Illusztráció

Mindkettejüket hétközben vette őrizetbe a NAKA a Júdás fedőnevű akció során. Katarína Kudjáková, a Specializált Büntető Bíróság szóvivője közölte, mindkettejük esetében az indokolta a vizsgálati fogságot, hogy szabadlábon esetleg befolyásolhatnák a tanúkat. A határozat ugyanakkor nem jogerős, fellebbeztek ellene. Nemcsak a gyanúsítottak, de az ügyész is, amiért a bíróság nem ismerte el egyikük esetében, hogy bűncselekmények elkövetését is folytathatná.

A nyomozás során egyébként nyolc személyt gyanúsítanak, közülük L. V.-t is meghallgatta a bíróság szombaton, esetében azonban csak vasárnap hoznak döntést. Hasonlóképpen a korábbi rendőrkapitányhoz, Milan Lučanskýhoz és három másik gyanúsítotthoz (B. B., P. G. és M. K.), akikről a bíróság vasárnap reggel fél nyolckor kezdődő tárgyalásán dönt.

A nyolc gyanúsított mindegyike a rendőrség, a szlovák titkosszolgálat (SIS), illetve a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának magas beosztású alkalmazottja volt vagy jelenleg is az. A nyomozás jelenlegi állása szerint hosszabb távon elkövetett legalább nyolc konkrét eset kapcsán gyanúsíthatók kenőpénz elfogadásával, megvesztegetéssel, bűnszervezet létesítésével és működtetésével és némelyikük bizalmas információ veszélyeztetésével.

Az első bűncselekményt a gyanú szerint 2014 és 2015 között követhette el Lučanský, ezt alátámasztja a korábban letartóztatott magas beosztású rendőr, Norbert Paksi, valamint a titkosszolgálat korábbi embere és a Takáč-bandához közel álló František Böhm vallomása is. Mindkettőjüket az Isten malmai (Božie mlyny) fedőnevű rendőrségi akció során vették őrizetbe.

A vallomások szerint Lučanský a pozsonyi, Račianska utcai McDonald’s-ban találkozott Böhmmel és Paksival, ahol beleegyezett, hogy segíti a maffiacsoportot. A hármas állítólag megegyezett abban, hogy Paksi a belügyminisztérium különleges rendőri tevékenységéért felelős hivatalának korábbi vezetőjével, Jozef Rehákkal figyelemmel kísérik a Böhmmel és a Takáč-banda további tagjaival kapcsolatos fejleményeket a rendőrségen, Lučanský pedig biztosítja Böhm csalásainak fedezését, elsősorban ami az adóval és az üzemanyagokkal kapcsolatos.

Egy állandó havi „jutalomban” egyeztek meg, amelyet Böhm legalább 2014 őszétől 2015 tavaszáig fizetett Paksinak. 10 ezer euróról volt szó, amelyet egymást közt kellett szétosztaniuk. A lap szerint Paksinak és Reháknak 2-2 ezer euró járt, Lučanský pedig a maradék hatezer eurót markolta fel, amelyből az őt támogató Daniel Čechnek, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatóhelyettesének négyezer eurót adott.

A gyanú szerint Lučanský azután is folytatta a kenőpénzek elfogadását, miután 2018 májusában országos rendőrfőkapitány lett. 2018 augusztusától 2019 év végéig Böhm állítólag havi 45 ezer eurót adott Paksinak. Utóbbi azt állítja, hogy ebből az összegből rendre 30 ezer eurót adott Lučanskýnak, saját részére meghagyott 14 ezret, ezer eurót pedig Reháknak szolgáltatott. Ezek alapján Lučanský összesen 510 ezer euró értékben fogadhatott el kenőpénzeket.

Kapcsolódó cikkek:
Isten malma, Tisztítótűz, Vihar – Hogyan keletkeznek a NAKA-akciók fedőnevei?
Félmillió eurót is kereshetett Lučanský a kenőpénzekkel – kiszivárgott, miért vehették őrizetbe a korábbi rendőrfőnököt

(TASR/Denník N/parameter)