Bödör kettőt pislantott, és újra lesittelték. A rendőrség elárulta, miért

2022. január 14. - 13:58 | Belföld

A Smer-közeli nyitrai oligarchát, Norbert Bödört néhány órával a szabadlábra helyezése után újra letartóztatták. Aki ennyi korrupciós ügyben szerepel a legfőbb gyanúsítottak között, annak nincs min meglepődnie, a rendőrség azonban most elárulta, hogy mely ügyben került most újra a rácsok mögé.

Bödör kettőt pislantott, és újra lesittelték. A rendőrség elárulta, miért
Norbert Bödör - Archív felvétel (TASR)

Ez az ügy pedig nem más, mint a Valčeky (Hengerek), melyben Bödör mellett gyanúsított például az exsmeres exminiszter, Peter Žiga unokaöccse is - ezt megerősítette Andrea Dobiášová, az országos rendőrkapitányság szóvivője is.

Hozzátette, az őrizetbe vételt és egyéb műveleteket követően és az ügyben eljáró vizsgálótiszt dönt a továbbiakról. Elárulta azt is, hogy az őrizetbe vételére azért volt szükség, mert fennáll a veszélye, hogy szabadlábon befolyásolhatná az ügy tanúit, vagy folytathatná bűncselekmények elkövetését, melyek ehhez az ügyhöz kapcsolódnak.

Eddig Állattenyésztő (Dobytkár) ügy legfőbb gyanúsítottjaként volt vizsgálati fogságban, amely Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárnia. Az ügy tárgyalása áprilisban kezdődik. Norbert Bödör ellen a Júdás- és a Tisztítótűz-ügyben (Očistec) is vizsgálat folyik.

Bödör ügyvédje, Marek Para kiakadt azon, hogy védencét újra őrizetbe vették. Ő volt az, aki Robert Ficóval és a másik ügyvéddel, Pavol Gašparral együtt nemrég sajtózott arról, hogy Bödörnek már rég szabadlábon kellene lennie, miután az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a vizsgálati fogságba helyezése során hibákat követtek el. Para most arra figyelmeztetett, hogy védencét egy olyan ügyben vették őrizetbe, amelyben hét hónapja semmilyen műveletet nem végeztek el, Bödör pedig már nagyon rég meggyanúsították.

Úgy véli, a rendőrség pszichikai nyomást gyakorol védencére, hogy megtörjék. Szerinte a rendőrség talonban tartotta ezt az ügyet arra az esetre, ha Bödör szabadlábra kerül. A másik két említett ügy (Júdás, Tisztítótűz) ugyanis már a bírósági szakaszhoz ért, és az ügyész ilyenkor már nem kérheti a vizsgálati fogságot.

A rendőrség erre úgy reagált, hogy a nyomozás folyamatos, Para állításait pedig a védelem részének tekintik.

A Valčeky-ügyben Bödör 2020 decembere óta gyanúsított. Ebben az ügyben is az egyik együttműködő tanú Bernard Slobodník, a NAKA pénzügyi egységének korábbi vezetője. Ő volt az, aki beszélt például arról is, hogy Bödör 50 ezer eurót fizetett azért, hogy ne gyanúsítsák meg az ügyben Štefan Žigát, a volt miniszter unokaöccsét. Ezt az ügyet ugyanis még az előző kormány idején kezdték vizsgálni, és a vizsgálótisztje Marián Kučerka volt, aki később szintén gyanúsított lett. Ő maga szintén együttműködött a rendőrökkel, és elmondta, hogyan vizsgálta ki az egyébként acél beszállításának fiktív ügyleteivel összefüggő gazdasági bűncselekményt. Slobodník az ő felettese volt, és Kučerka szavai szerint elvitte egy "munkamegbeszélésre". A helyiségben, ahol tartották, szavai szerint jelen volt Peter Žiga, akit korábban csak a tévéből ismert, valamint két további személy, akikről később megtudta, hogy Norbert Bödör és Štefan Žiga.

(Aktuality.sk/TASR)