Bödör ma született bárányt játszott a bíróságon, állítása szerint azt sem tudja, mivel vádolják

2022. október 12. - 15:47 | Belföld

Norbert Bödör, az Állattenyésztő-ügy (Dobytkár) vádlottja szerdán a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon kijelentette, sosem követett el semmiféle bűncselekményt és nem követett el pénzmosást. Állítása szerint nem tudja, pontosan mivel is vádolják, és megtagadja a további vallomástételt.

Bödör ma született bárányt játszott a bíróságon, állítása szerint azt sem tudja, mivel vádolják
Norbert Bödör (Fotó: TASR)

Az Agrárkifizető Ügynökséggel (PPA) kapcsolatos ügyben a nyolcból utolsó vádlottként állt bíróság elé. Bödör szerint az ellene felhozott vádak nincsenek alátámasztva releváns bizonyítékokkal. Állítása szerint a 83 bűncselekménnyel kapcsolatban, aminek elkövetésével vádolják, egy nevet sem tüntettek fel, sem a cselekmény leírását, amit elkövetett volna.

„Határozottan tagadom, hogy Ľubomír Partikától pénzt fogadtam volna el, amit átadtam volna Peter Kubának. Az én meggyanúsításom egy szemtanú, úgynevezett bűnbánó szemtanú vallomásán alapszik, amit hallomásból szerzett. Kérem az ügyészt, hogy tisztázza a cselekményt, hogy pontosan és félreérthetetlenül legyen meghatározva, milyen cselekményt követtem el, hogy meg tudjam magam védeni” – nyomatékosította Bödör, majd hozzátette, hogy a pontosításig megtagadja a további vallomástételt.

Bödör ügyvédje már többször is bírálta az ügyész eljárását, aki szerinte mostanáig nem pontosította az ügyiratot.

Bödör szerint a szintén vádlott Peter Kuba is azt állítja, hogy semmilyen módon nem követtek el pénzmosást. „Peter Kuba és Ľubomír Partika üzleti kapcsolata engem nem érint. Az ellenem felhozott vádak szándékosan koholtak” – állapította meg.

Az Állattenyésző-ügy egy olyan szervezett bűnbandával foglalkozik, amely 2012 és 2020 között legalább 3,7 millió eurót sikkasztott el a PPA-nál. Egy hatékony korrupciós láncolatot alakítottak ki, melynek elején a lobbisták álltak. Ők szólították meg a gazdákat, majd kenőpénzt követeltek tőlük az agrárdotációért cserébe. A nyomozás szerint a pénz aztán több kézen átment, mire eljutott a politikai pártok mögött álló befolyásos emberekhez.

Amíg a PPA-t a Smer jelöltje vezette, addig a pénzek a vád szerint a nyitrai oligarchához, Norbert Bödörhöz áramlottak, míg azt követően, hogy az SNS vette át az irányítását 2016-tól, a hozzájuk közeli Martin Kvietikhez.


TASR/para