Bödör zsarumaffiája a dél-szlovákiai "texasiakat" is megsegíthette

2020. november 9. - 11:25 | Belföld

A Bödör-féle zsarumaffiát a napokban leleplező Tisztítótűz fedőnevű akció kapcsán felmerült Gál Gábor korábbi ügyfeleinek neve is. Azokról a személyekről van szó, akik üzemanyaggal kereskedtek, és amikor meleg lett körülöttük a helyzet, százezrekkel befolyásolhatták a nyomozást.

Bödör zsarumaffiája a dél-szlovákiai "texasiakat" is megsegíthette
Fotó: TASR

Ahol nagy pénzt éreztek, úgy tűnt, hogy bármire képesek - írja a Norbert Bödör vezette rendőrkommandóval kapcsolatban az Aktuality.sk. Ez az a maffia, amelynek tagja volt a korábbi országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar is, a feltételezések szerint több olyan vállalkozót is megsegített, akiket büntetőeljárás fenyegetett.

Így próbálta rendezni az ügyeit az üzemanyaggal kereskedő dél-szlovákiai vállalkozók egyik embere is, aki a Jopi cégcsoport mögött áll, és aki érintett a "szlovákiai Texas" néven becézettek ügyében. Kertész József és Nagy István üzletemberekről van szó, akik áfacsalásért már korábban a hatóságok látókörébe kerültek. A nevezetteket 2017-től adócsalással vádolják, mert milliós nagyságrendű károkat okoztak.

Kertész viszont nem adhatta fel a küzdelmet, a Tisztítótűz ügy kapcsán felmerült, hogy kereste a rendőrség kegyeit. A Jopi Trade cég kapcsán komoly nevek kerültek elő a nyomozás során. Ebből az derül ki, hogy

Kertész megbízásából az extitkosszolga František Böhm a pénzügyőrség bűnügyi hivatalának korábbi igazgatóján - Ľudovít Makón- keresztül lefizette Bernard Slobodníkot, a pénzügy rendőrség exigazgatóját. Ő aztán 200 ezer euróért vállalta, hogy ne tartóztassanak le senkit az ügyben és az eljárás során a hatóságok a gyanúsítottak érdekében járjanak el.

Az Aktuality telefonon beszélt Kertésszel, aki minden vádat tagadott, mondván, senkit nem kent meg pénzzel és arra kérte a hírportált, hagyják őt békén.

Korábban a Jopi Trade igénybe vette Gál Gábor jogi szolgáltatásait. A céget a hidas expolitikus képviselte az adóhatósággal szemben, mert a hivatal elutasította a Jopi áfa-visszatérítési igényének egy részét, az meg beperelte az adóhivatalt.

Gál még parlamenti képviselőként járt el az - életmódjuk, azaz a gázolajos és lovardás érintettségük miatt - "texasiaknak" is hívottak érdekében. Később, amikor Gál igazságügyi miniszter lett, szögre akasztotta ügyvédi praxisát, és helyére korábbi asszisztense, Nagy Károly lépett.

Gál nem erősítette meg, hogy miután távozott miniszteri tisztségéből, visszatért-e korábbi ügyfeleihez. "Most ezt nem tudom megmondani, nagyon sok mindent átvállaltam" - válaszolta az exminiszter. Nem akarta azt se elmondani az Aktualitynak, mikor látta utoljára Kertészt. "Köt engem az ügyvédi titoktartás" - válaszolta. Arra a felvetésre, vajon tud-e arról, hogy

a jopis cégek büntetlenséget vásároltak volna a Bödör-féle kommandótól, Gál megjegyezte, ő csupán a közigazgatási eljárásban kéviselte a cég embereit, akiknek más ügyvédek is dolgoznak.

Miután még márciusban a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) tizenhárom bírót vett őrizetbe, Vladimír Sklenka exbíró - aki együttműködik a rendőrséggel - azt vallotta, hogy Gál a Legfelső Bíróságon eljárt a Jopi Trade adóügyében. Az expolitikus tagadta ezt a vádat.

(Aktuality)