Bödör zsarumaffiája ott volt mindenhol, és védte Ficót, aki meg lányokkal hancúrozhatott egy hotelban

2021. október 12. - 14:51 | Belföld

Kedden a belügyminisztérium ellenőrző hivatal kihallgatta a gazdasági minisztert a törvénytelen átvilágítások ügyében. Ez az az eset, amelyik arra világít rá, hogy 2016 előtt a rendőrségen belül egy maffiaszervezet dolgozott, amelynek az egyik célja a Smer ellenfeleinek az ellehetetlenítése volt.

Bödör zsarumaffiája ott volt mindenhol, és védte Ficót, aki meg lányokkal hancúrozhatott egy hotelban

Richard Sulíknak a keddi kihallgatáson megmutatták azt a kapcsolati ábrát (pavúk), ahol a saját gyerekei is fel voltak tüntetve. "Megtudhattam, mennyi gyerekem van, azt is, hogy melyik két nőtől, milyen autóval közlekedtem és hol lakom" - nyilatkozta a kihallgatást követően a miniszter. Szerinte a Smer vezetése biztosan tudott ezekről a törvénybe ütköző lusztrációkról, hiszen úgy véli, a korábbi vezető kormánypárt tudta nélkül ez lehetetlen lett volna.

Norbert Bödört tavaly a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű nyomozás keretén belül gyanúsították meg bűnszervezet létesítésével és működtetésével, megvesztegetéssel és kenőpénz elfogadásával. A zsaruk szerint ő állt a rendőrségi testületen belüli bűnszervezet élén. A ranglétrán alatta szerepelt Tibor Gašpar országos rendőrkapitány, ő alatta pedig lényegében a NAKA akkori teljes vezetése, illetve Dušan Kováčik speciális ügyész. Az eddigi tanúvallomások és a rendőrség által begyűjtött egyéb információk szerint Bödör szabhatta meg, a rendőrök hogyan döntsenek bizonyos érzékeny ügyekben, és ő adta a pénzt ezekre a műveletekre.

A NAKA 2015-ben 8 hónapon keresztül az ő utasításai alapján figyelte meg vagy hallgatta le azokat a személyeket, akik a hatalom szempontjából kényelmetlennek bizonyultak, mint például Igor Matovič, Richard Sulík, Alojz Hlina akkori ellenzéki politikusokat vagy Daniel Lipšic ügyvéd. A megszerzett információkat aztán Gašparon keresztül Bödörhöz továbbították, majd ő rendelkezett felettük, és adhatta tovább, egészen állítólag a Smer-SD vezetésének, amelyik párt akkor még egyedül, koalíciós partnerek nélkül kormányozta az országot.

Állítólag összesen 43 személyt figyeltek meg, köztük Ivan Katrinec aktivistát is. Vele kapcsolatban egy érdekes megjegyzést tett korábban az a Ľudovít Makó, aki a Pénzügyi hatóság bűnügyi hivatalát vezette. (Nem mellesleg valószínűleg Makó rendőrséggel való együttműködésének eredménye az egész Tisztítótűz akció, mely során a rendőrség szinte teljes korábbi vezetését őrizetbe vették: Tibor Gašpar volt országos rendőrkapitányt, Peter Hrašót, a NAKA exigazgatóját, Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes egységének volt vezetőjét, Marián Zetochát, a NAKA hírszerzési egységének volt igazgatóját, Milan Mihálikot, a NAKA pénzügyi rendőrségének volt igazgatóját, valamint Martin Fleischert, a belügyminisztérium gazdasági osztályának volt igazgatóját.)

Szóval ez a Makó ebben az ügyben arról tett vallomást, hogy

Bödör Ficót akarta bevédeni azzal, hogy egy - az akkori kormányfőt kompromittáló - videófelvételt próbált megszerezni. Valamikor 2015 nyarának elején állítólag Bödör megszólította Makót, és megemlítette Katrinec nevét, mert hogy ő lenne az a személy, akinél volt egy videó, ami a Bödörékhez tartozó nyitrai Zlatý kľúčik hotelben készült. A felvételen Fico szexuális jellegű tevékenységet folytatott valamilyen lányokkal.

Az akkori ellenzékiek lusztrációjának ügyét, melynek során a politikusok családtagjai után kutakodtak, lakhelyét, igazolványait vizslatták törvénytelen módszerekkel, most a belügyminisztérium ellenőrző hivatal vizsgálja. Hatáskörrel való visszaélés miatt már meg is gyanúsították Marián Zetochát, aki a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegét vezette korábban.

Makó korábban arról is beszélt, mit akart elérni ez a zsarumaffia. Szerinte a csoportnak három fő célja volt. Az első, hogy megőrizze a Smer politikai hatalmát, leginkább azáltal, hogy kiiktatja a politikai ellenfeleit, ellenzékét. (...) A második, hogy elfoglaljon minden fontos magas pozíciót az összes állami biztonsági szervben, ezáltal demonstrálandó az erejét, hogy a hatalmával élhessen" - idézett a lap a vallomásból. A szervezet harmadik céljaként azt említette, hogy a hatalmuknak köszönhetően zsaroltak vállalkozókat, bizonyos vizsgálótisztek kedvező határozatainak árusításával, melyeken keresztül bizonyos ügyeket elsüllyesztettek.

(DenníkN/tvnoviny/para)