Bogár a fülben, ájulás, szívroham és szélütés: 47 embert kellett ellátni a pápa utolsó szlovákiai miséjén

2021. szeptember 15. - 20:24 | Belföld

Ferenc pápa šaštíni szentmiséjén, illetve az azt megelőző, és az azutáni órákban összesen 47 személy szorult a rendezvényt biztosító mentősök segítségére.

Bogár a fülben, ájulás, szívroham és szélütés: 47 embert kellett ellátni a pápa utolsó szlovákiai miséjén
Sok mentős vállalt szolgálatot azért, hogy láthassa élőben Ferenc pápát, és hogy persze segíthessen azoknak, akik segítségre szorulnak a helyszínen (Fotó: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR)

Öt embert kellett kórházba vinni, ebből egy személyt súlyos vállsérülés, kettőt eszméletvesztés miatt, további két pácienst - szélütés, illetve szívroham tüneteivel - mentőhelikopterrel szállítottak el a helyszínről.

"A leggyakoribb egészségügyi nehézségek közé az ájulások, az alacsony vérnyomás, valamint az alsó végtagok fáradtsága és sérülései tartoztak. De előfordultak kuriózumok is, például kullancscsípés, vagy bogár a fülben is"

- tájékoztatta a TASR hírügynökséget Alena Krčová, a mentőszolgálat szóvivője. Akadt azonban két olyan eset is, amikor a mentősök nem találták meg a segélykérőket. A szóvivő bízik abban, hogy javult az állapotuk, és csak ezért hagyták el azt a helyet, ahonnan előzőleg segítséget kértek.

A pápalátogatás miatt a mentőszolgálat megyei központjaiban megnövelték a 155-ös segélyhívószám operátorainak számát. A pápalátogatás helyszínein a pozsonyi és a kassai mentőszolgálaton kívül a Szlovák Vöröskereszt önkéntesei is jelen voltak.

(TASR/parameter)