Bogarat ültetnek a füledbe – Are You Free? ismét az NFG-ben

2023. október 12. - 12:56 | Kultúra

Aki járt az elmúlt több mint másfél évtizedben az Are You Free? zenei fesztivál valamelyik évadán, bizonyára feledhetetlen élményekkel tért onnan haza, és nem tud ellenállni a következőnek sem. Az ország egyik legjobb jazzfesztiválját idén ismét, immár hagyományosan a dunaszerdahelyi NFG klubban rendezik meg pénteken és szombaton. 

Bogarat ültetnek a füledbe – Are You Free? ismét az NFG-ben
Forrás: Na'conxypan

A fesztivál látogatói idén a két napon összesen öt koncertet tekinthetnek meg. Pénteken lép fel a litván Sheep Got Waxed. A zenekar a litván alternatív zenei szcéna egyik legnagyobb exportterméke, zenéje a jazz, az elektronikus zene és a punk élő és friss kombinációja.

A szombati nap egyik fő fellépője a Mike Parker Quartet. Az amerikai Mike Parker zenéje „az összes zenei zsáner szellemes szintézise”, ahogy tartják róla, most pedig lengyel zenészekkel játszik a fesztiválon.

Rajtuk kívül magyarországi zenészeket hallhatunk, pénteken a Contempót, szombaton Tamer Wajda, illetve a Mingus! Mingus! Mingus! nevű formációt.

A Contempo tagjai számára a „kortárs” szó jelentése megfelel a bennük zajló jelennek: „minden, ami hat ránk, és amivel mi hatunk a körülöttünk lévőkre” – fogalmazzák meg. Zenekarról lévén szó, zenei eszközöket használnak hogy elérjék ezt a hatást. A világnak ezen a részén felnőve rengeteg hatás érte őket: az európai klasszikus zene, a magyar és a balkáni népzene, és a jazz rengeteg irányzata. Számos más zenei stílusba tettek kitérőt, és mindez a sok élmény alakította zenei stílusukat, gazdagította eszköztárukat. Sok kritika éri a kortárs klasszikus zenét, és általában a kortárs művészetet, hogy ‘már mindent kitaláltak’, ‘nincs tovább’, ‘megfagyott’. De ők úgy gondolják, hogy sokféle út van, ami tovább visz, és ők rátaláltak egyre, ami számukra inspiráló és hosszabb távon perspektívát nyit „Egyesítettük mindazt, amit jó szívvel befogadtunk, és nem gondolkodunk stílusokban, skatulyákban… ‘csak’ zenélünk, alkotunk ma, a XXI. században kortárs közönségünknek” – miként Pozsár Eszter fogalmaz.

Tamer Wajda zeneszerző, előadó és digitális művész, aki a kísérleti elektronikus zenei szcénából érkezik. A mozdulatok és a mozgás inspirálja, interfészeket és tereket alkot, ahol az emberi test hangszerként van jelen. „MindCircles” nevű új darabjában az elszigeteltség pszichológiai szempontjait fedezi fel, a mentális állapotot és folyamatokat dramatizálja, s az eredmény a hang és a mozgás szinergiája.

A Mingus! Mingus! Mingus! mögött Ajtai Péter régen dédelgetett álma áll, aki egy Charles Mingus zenéjét feldolgozó formációt szeretett volna létrehozni. Mingus esetében egyértelműen olyan zenésszel van dolgunk, aki abszolút felette áll bármiféle műfajiságnak, így nem véletlen, hogy hatalmas tisztelet övezi a jazz különböző szcénáin belül is. A Mingus! Mingus! Mingus! zenekar tagjai a hazai avantgárd zenei élet jól ismert figurái, akik nem egy az egyben játsszák Mingus zenéjét, hanem annak esszenciáját megragadva, megkísérlik azt saját arcukra formálni.

(na'conxypan)