Böhm az öngyilkossága előtt arról vallott, hogy Kuciakék gyilkosainak letartóztatása után felkereste őt Kočner jobbkeze

2021. február 24. - 12:31 | Belföld

Közel két héttel ezelőtt lőtte agyon magát František Böhm, a rendőrségen működő szervezett bűnbanda elleni nyomozás egyik koronatanúja. Halála előtt nem sokkal tett vallomásában még arról beszélt, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után Peter Tóth, Marian Kočner akkori jobbkeze felkereste őt.

Böhm az öngyilkossága előtt arról vallott, hogy Kuciakék gyilkosainak letartóztatása után felkereste őt Kočner jobbkeze
František Böhm Plavecký Štvrtok-ban található otthonában lőtte le magát

A Topky.sk portál idézett Böhm vallomásából, amelyet idén január 27-én tett. Bő két héttel később, február 12-én találták holtan.

Vallomásában azt állította, hogy Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után felkereste őt Peter Tóth (mindketten korábban a szlovák titkosszolgálat kötelékében álltak). Egy stupavai étteremben találkoztak azt követően, hogy a NAKA lecsapott a Kuciak-gyilkosság ügyében azóta jogerősen elítélt, az annak végrehajtását bevalló Miroslav Marčekre, Szabó Tamásra Gútán, Andruskó Zoltánra és Alena Zsuzsovára pedig Komáromban.

"Tóth tanácsot kért tőlem, és megosztani velem, amit tud, és amit később tanúként is közölt a bíróságon. Megmutatta a Zsuzsovával folytatott kommunikációját, hogy mit gondolok erről, és elmondta, hogyan jött létre aza kommandó, ami újságírókat és ellenzéki politikusokat figyelt meg Marian Kočner és Norbert Bödör számára. Elmondott mindent. Hogyan biztosították az átvilágításokat, kinél kötöttek ki ennek eredményei, és hogy ő maga is megfigyelte Kuciakot és Kušnírovát" - állt Böhm vallomásában.

Hozzátette: "mikor ezt elmondta nekem, azt mondtam, nem vagyok sem pap, sem rendőr, menjen el a rendőrségre és mondjon el nekik mindent, amit tud. E célból (Norbert) Paksin keresztül felvettem a kapcsolatot Milan Lučanskýval, aki elküldte Branislav Zurian számát. Ezután vette fel a kapcsolatot Peter Tóth a rendőrséggel".

Norbert Paksi a rendőrség különleges tevékenységet folytató alakulatának igazgatóhelyettese volt, őt Dušan Kováčikkal együtt tartóztatták le októberben. Zurian a NAKA jelenlegi igazgatója, akit még Milan Lučanský országos rendőrkapitányként nevezett ki.

Böhm vallomása szerint 2018 végén, amikor Tóth már együttműködött a rendőrséggel, Paksi szólt neki, hogy a SIS lehallgatja őt. Azt kérte tőle, hogy tudja meg, lehallgatják-e Peter Tóthot vagy Pavol Forischt, utóbbitól többször is kapott információt arról, milyen összefüggésben hallgatják le. Végül az derült ki, hogy Tóthot lehallgatják.

(Topky.sk)