Bohózatnak tartja Bugár azt a szégyent, ami ma a parlamentben történt

2020. február 18. - 17:33 | Belföld

Komédiának nevezte a rendkívüli parlamenti ülés megnyitását Bugár Béla, a parlament alelnöke. A Híd vezetője nem érti, hogy a független ellenzéki képviselők miért támogatták az ülés megnyitását. Bugár elmondta, a parlamenti munka hátráltatása, az obstrukció szerdán is folytatódni fog. Az ülést kedden az ellenzéki képviselők obstrukciója miatt függesztették fel.  

Bohózatnak tartja Bugár azt a szégyent, ami ma a parlamentben történt
Fotó: tasr

„Megnyitották, majd berekesztették az utolsó, kikényszerített ülést. Ez szégyen" - mondta Bugár, aki nem érti, miért támogatták egyáltalán a független ellenzéki képviselők az ülés megnyitását. „Biztosak voltunk abban, hogy meg sem nyitják az ülést, mert nem volt ott sem az SNS, sem a Smer-SD összes képviselője. Fogalmam sincs, miért csinálták ezt" – mondta a Most-Híd elnöke azzal kapcsolatban, hogy az ülés programját Jozef Rajtár, Ľubomír Galko és Renáta Kaščáková független képviselő is támogatta, akik korábban az ellenzéki SaS színeiben politizáltak.       

Nem akarok részt venni ebben a komédiában" - mondta Bugár, és hozzátette, ha a tárgyalások mégis folytatódnak, a parlament alelnökeként le kell vezetnie az ülést, amelyet szerdáig felfüggesztettek, mivel néhány ellenzéki képviselő az ismételt felhívások ellenére is akadályozta a megtartását, ezért kiutasították őket a tárgyalóteremből.       

A Miroslav Beblavý körül csoportosuló független képviselők egy tortát helyeztek a szónoki emelvényre, és nem voltak hajlandók kivinni a teremből. Azt mondták, ez a Smer, SNS és ĽSNS leendő koalíciójának esküvői tortája. Bugár hozzátette, nincs sok lehetőség, ha a felszólítás ellenére sem hajlandók elhagyni a termet a képviselők. Bugár az elnapolt üléssel kapcsolatban azt mondta, „amikor megnyitják a termet, abban a pillanatban ott lesznek." Hozzátette, ez így folytatódhat a választásig. „Azt hallom, a kormánykoalíció tagjai közül néhányan azt mondták, folytatja ezt az utat" - tette hozzá.       

Dušan Jarjabek, a Smer-SD képviselője kijelentette, „hat képviselő terrorizálja a parlamentet". „Ez sem az ellenzéknek, sem a koalíció tagjainak nem tetszik" - mondta a TASR-nek. Az, hogy az ülést szerda reggelre halasztották, nem oldja meg a helyzetet. „Nem lehet kivezetni őket az ülésteremből" - mondta. Hozzátette, korábban javasolta a parlamenti őrségnek, hogy „az eljárási szabályzat végrehajtható legyen”.       

Anton Hrnko (SNS) úgy gondolja, hogy az ülést ellehetetlenítők átlépték a „normális, tisztességes viselkedés és a törvény tiszteletben tartásának” minden határát. A rendkívüli ülés összehívását azzal indokolta, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök provokálta ki, aki szerinte nem tartotta tiszteletben a parlament két állásfoglalását az Isztambuli Egyezmény vonatkozásában. A rendkívüli ülés napirendjén szerepel az egyezményről szóló tárgyalás is.       

Danko szerdán 9 órára napolta el a rendkívüli plenáris ülést.

Ahogy arról már beszámoltunk, ma mozgalmas nap volt a törvényhozásban. Mivel a kormánypárti Híd nem támogatta a Smer és az SNS által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést, azt nem lehetett volna összehívni, ha Fico és Danko nem szereznek maguk mellé támogatókat az ellenzék soraiból. A Marián Kotleba-féle ĽSNS segített nekik ebben, ám nagy meglepetésre az SaS-es belviszályok után a liberálisoktól távozó Ľubomír Galko és emberei szintén megszavazták az ülés összehívását - amelyen a 13. havi nyugdíj létrehozása, a családi pótlék megduplázása, a sztrádamatricák eltörlése (magánszemélyek részére), valamint az Isztambuli Egyezmény elutasítása kerül napirendre.

TASR