A bölcsőhalál esélyét csökkentő készülékeket kapott a dunaszerdahelyi kórház

A Babysense berendezések arra szolgálnak, hogy a szülők otthon is figyelemmel kísérhessék picijük légzését.

A bölcsőhalál esélyét csökkentő készülékeket kapott a dunaszerdahelyi kórház
Fotók: Cséfalvay A. András - További felvételekért kattints!

A Križovatka (Kereszteződés) Alapítvány pénteken 8 ilyen készüléket adományozott a dunaszerdahelyi kórháznak, melyek együttes értéke 640 euró.

Ez ugyan filléres eszköznek tűnik, viszont nagyban segít a bölcsőhalál szindróma megelőzésében, ugyanis azonnal jelez, ha tényleg baj van.

„15-20 másodpercen belül jelzi a gép, ha az újszülötteknél a légzés leáll”

– árulta el kérdésünkre Rajzák Edit, a kórház újszülött osztályának főorvosa.

Megijedni nem kell, ilyen helyzet nem feltétlenül csak akkor áll elő, ha baj van, a legtöbb esetben a baba légzése hamar helyreáll.

„Sokszor elég a taktilis stimuláció; ha az anyuka ráteszi a kezét a babára, és közvetlenül meg is indul a légzés. És ilyen esetben a szülő mindenképpen megnézi és kiveszi a babát. Ha többször előfordul, akkor nyilván fel kell keresni a szakembert”

– magyarázta.

A készülékhez tartozó érzékelőlapot a kiságy matraca alá kell helyezni. Ez az, amely érzékeli és követi a levegővételeket. A jelzésénél az is előfordulhat, hogy vaklármáról van szó, ha például a baba elmozdult vagy elfordult róla.

Rajzák Edit

„Olyan gyermekeknél mindenképpen szoktuk ajánlani, ahol a gyermek születés utáni adaptációja nem megfelelő, vagy nehéz szülésnél, ahol a központi idegrendszer vagy más is sérülhet, illetve vele született rendellenességeknél. A baba fejlődésének alakulásától függően hat hónapig mindenképpen javallott az alkalmazása. Amikor viszont már nagyobb a baba, többet mozog, felül, nem ajánlott” – fűzte hozzá a főorvosnő.

A kórház tíz éve alakult bababarát kórházzá, akkoriban nagy átalakításon ment keresztül az újszülött osztály. Abban az évben jött létre a Križovatka Alapítvány is, mely nonprofit szervezetként műkdik, és célja a bölcsőhalál (SIDS) visszaszorítása, esélyének csökkentése. Jelenleg országszerte 36 kórházzal dolgoznak együtt.

2008-ban 15 darab babafigyelőt kapott a dunaszerdahelyi kórház az alapítványtól, az együttműködésük pedig azóta is folytatódott. Máig összesen 27 ilyen készüléket juttattak el az intézménynek szponzori pénzekből. Ezeket a készülékeket a szülők kikölcsönözhetik, félévre 36 euróba kerül. Az elmúlt tíz évben összesen 1045 alkalommal kölcsönözték ki őket.

(SzT)