Boldog 105. születésnapot, Rudi bácsi!

Kósa Rudolf nyékvárkonyi lakos december 14-én ünnepelte 105. születésnapját.

Boldog 105. születésnapot, Rudi bácsi!
Kósa Rudi bácsi (Fotók: Paraméter)

A jeles évforduló alkalmából a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy díszpolgárrá avatja az idős férfit, akit a faluban mindenki csak Rudi bácsinak szólít.

Az ünnepélyes alkalomra a helyi csárdában került sor, ahol Rudi bácsi szűk családi körben, és az önkormányzat képviselőivel ünnepelte 105. születésnapját.

“38 830 nap. Még kimondani is sok. Rudi bácsi ezen a több mint egy évszázadon keresztül átélte a jót és a rosszat, de csak a szépre és a jóra emlékszik. Az önkormányzat úgy döntött, hogy 105. születésnapján a község díszpolgárává avatjuk. Sok erőt, egészséget, kitartást és családi békét kívánunk neki. Isten áldja meg, Rudi bácsi

– mondta ünnepi köszöntőjében Fazekas István, Nyékvárkony polgármestere, majd az önkormányzat nevében egy ajándékcsomaggal együtt átadta a díszpolgári elismerést.

Fazekas István polgármester átadja a község ajándékát

Hogy néznek ki Kósa Rudi bácsi mindennapjai?

Reggel fél nyolckor kel, egyedül felöltözik, majd nyolc óra körül lánya, Kósa Júlia mindig felhívja őt telefonon. Rudi bácsi reggelizik egyet, délben pedig lánya ebédet visz neki. Ebéd után iszik egy kávét, egy deci bort vagy egy féldeci pálinkát, aztán lepihen egy kicsit.

Általában két óra körül ébred, akkor lánya elmegy haza, majd este újra beugrik hozzá – vagy legalább felhívja telefonon. A 105 éves öregúr korán fekvő típus, fél hat táján már lefekszik, és reggelig – jóízűen – alszik.

Családjában nem ritka a magas életkor, testvérei is megérték a 90 éves kort. Rudi bácsinak három gyermeke, négy unokája és egy dédunokája van.

“Egész életében a földeken dolgozott. Gazdálkodott, aztán pedig a helyi szövetkezetben vállalt munkát. Egészen 70 éves koráig ott dolgozott, a krumplit és a babot még most is ő ültette a kertben

– mondja lánya, Kósa Júlia.

Az idős nyékvárkonyi úr felesége pontban három éve, éppen Rudi bácsi születésnapján hunyt el, 66 évig voltak házasok.

Mi a kedvenc étele?

Rudi Bácsi sosem mondja meg, lánya mit főzzön neki, annak idején feleségének sem írta elő a kosztot. Persze a család tudja, mik a kedvencei, Rudi bácsi nem tud ellenállni a kukoricadarából készülő édes lepénynek, a görhönynek, imádja a főzelékeket és a csirkepaprikást.

Kósa Rudi bácsi és Zsidó János esperesplébános

Mi a hosszú élet titka?

Hogy mi az, amit egy 105. életévét betöltő embertől mindenki megkérdez? Természetesen mindenki arra kíváncsi, mi a hosszú élet titka. Rudi bácsi erre a kérdésre mindig frappánsan válaszol – így tett akkor is, amikor májusban a Nyékvárkonyon járó Andrej Kiska köztársasági elnök szegezte neki a szokásos kérdést, és így tett 105. születésnapján is.

“Mi a hosszú élet titka?” – kérdezte májusban az államfő a nyékvárkonyi nyugdíjastól.

“Nem szabad meghalni” - válaszolta mosollyal az arcán Rudi bácsi.

(parameter)


Május 9-én ünnepelte 105. születésnapját Gódány Veronika, aki ezzel az életkorral rangidősnek számít a Csallóközben. Vele készült interjúnk itt tekinthető meg.