Boldog-boldogtalan tüntetni készül Pozsonyban, de ha nagyon pattognak, a rendőrség odacsap

2021. november 17. - 10:42 | Belföld

Számos tüntetést jelentettek be november 17-ére a fővárosba, melyek közül néhány olyan agresszióig fajulhat, mint egy évvel ezelőtt. A rendőrség mindenesetre jelezte, nem lesz kompromisszum a garázdákkal szemben.

Boldog-boldogtalan tüntetni készül Pozsonyban, de ha nagyon pattognak, a rendőrség odacsap
Archív felvétel - Paraméter

Óváros városrész szeretné elkerülni a nyárihoz hasonló helyzeteket, amikor a tüntetők lényegében blokkolták a belvárosi forgalmat. A rendőrség akkori vezetése akkor azt mondta, nehéz volt megkülönböztetni a tüntetőket a turistáktól, ezért nem avatkoztak közbe. Hamran István országos rendőrparancsnok viszont közölte, hogy most ilyesmi nem fordulhat elő.

"Ha megzavarják a közrendet, minden intézkedést bevetünk, hogy azt helyreállítsuk, kompromisszumok nélkül fogunk beavatkozni" - jelezte.

A bársonyos forradalom emléknapján tavaly szélsőséges figurák élősködtek a tüntetéseken, melyeken előkerültek a petárdák, és összetűzések alakultak ki a rendőrökkel is.

Idén már 15 órára tüntetést hirdetett az ĽSNS-ből kivált képviselők által alapított Republika a Šafárik térre. Egy órával később pedig az ĽSNS készül tüntetni a parlament előtt, honnan 18.30-kor a Kormányhivatal épülete elé vonulnak. A parlament elé készülnek az üzletekben történt összeütközéseket kiváltó agresszorok is.

A Smer-SD a párt országos közgyűlését hirdette meg erre a napra a pozsonyi várba, mely után a parlament elé vonulnak, hogy 13 órakor koszorút helyezzenek el Alexander Dubček szobránál. Az egykori vezető politikus fia, Pavol Dubček viszont már tavaly is felszólította a Smert, hogy apja nevét összefüggésbe hozzák Robert Ficóéval, mivel apja egy őszinte ember volt, aki szerette az embereket.

A tavalyi tüntetések után, mikor szintén érvényben volt a maszkviselési kötelezettség a tömegrendezvényeken, egyelőre alig valaki kapott 1659 euróig terjedő büntetést. Pedig a tüntetéseken felbukkant maszk nélkül Robert Fico, Marian Kotleba, párttársa, Andrej Medvecký, a Republika alapítói közül Miroslav Suja és Milan Uhrík, valamint Štefan Harabin. A rendőrség néhány hétig azonosította a résztvevőket, majd beadvánnyal fordult az ügyükben a Regionális Közegészségügyi Hivatalhoz, amely végül a nagy leterheltségre hivatkozva az érintettek lakhelye alapján továbbította a beadványokat. Azóta 12-en kaptak büntetést, de például Robert Fico és Štefan Harabin nem.

(SME/parameter)