Bolgár kamion - A vietnami kormány megelőlegezi a gyászoló családoknak a holttestek hazaszállításának költségeit

2019. november 21. - 09:37 | Külföld

A vietnami kormány megelőlegezi a gyászoló családoknak az Angliában, egy bolgár rendszámú kamion hűtőkonténerében talált holttestek hazaszállításának költségeit - közölte csütörtökön Bui Thanh Son külügyminiszter-helyettes.

Bolgár kamion - A vietnami kormány megelőlegezi a gyászoló családoknak a holttestek hazaszállításának költségeit
Fotó: TASR/AP

Bui szerint a kormány azért döntött így, hogy az áldozatok holtteste vagy hamvai mihamarabb hazakerüljenek. A hozzátartozók később visszafizetik a megelőlegezett pénzt. A kormány közben a brit féllel együttműködve intézi a többi között az áldozatok hamvasztását és a repülőutak foglalását. Azoknak a cégeknek, amelyek hozzá akarnak járulni a hazahozatal költségeihez, közvetlenül a helyi hatóságokkal vagy a gyászoló családokkal kell kapcsolatba lépniük - idézte a tisztségviselőt a VNA vietnami hírügynökség.

A hamvak eljuttatása a hanoi nemzetközi repülőtérre 1771 dollárba kerül, míg a holttesteket 2854 dollárért szállítják oda cinkkoporsóban - idézte egy vietnami hírügynökség szerdán a külügyminisztérium jelentését.

A 39 holttestet október 22-én hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében. A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből. A kamionszerelvény Scania típusú, Bulgáriában bejegyzett nyerges vontatója Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit Purfleet kikötőjében.

A kamion sofőrje, a 25 éves, északír Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén vádat emeltek. Robinson november 25-én áll a londoni központi büntetőbíróság elé.

A brit vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, amely jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezi, és ennek tagja a kamionsofőr is.

(MTI)