A boltok bíztak abban, hogy a kormány a kijárási tilalom kezdetét is későbbre tolja, este nyolcig szerintük nem fog tudni mindenki bevásárolni

2021. április 16. - 18:05 | Belföld

Az üzleti szövetségek örülnek annak, hogy hétfőtől már nemcsak az élelmiszerek és a drogéria tarthat nyitva, de elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány csak pénteken fogadta el a pontos szabályokat. Nekik ráadásul meg kell várniuk a közegészségügyi hivatal rendeletét, mivel számukra az az irányadó. A kormány ugyan enyhítette a kijárási korlátozást, de továbbra is csak este nyolcig lehet bevásárolni. 

A boltok bíztak abban, hogy a kormány a kijárási tilalom kezdetét is későbbre tolja, este nyolcig szerintük nem fog tudni mindenki bevásárolni
Fotó: Paraméter

Még pénteken délután is arra vártak az üzletek vezetői, hogy megkapják a közegészségügyi hivatal pontos útmutatóját a hétfői nyitáshoz. A kormány csak a pénteki online-ülésen fogadta el a hétfőtől érvényes járványintézkedésekre vonatkozó határozatát, a közegészségügyi hivatal ez alapján dolgozza ki a részletes szabályokat.

Nem minden bolt nyit ki hétfőn

„A közegészségügyi hivatal még nem adta ki a rendeletét, mi pedig a sajtóban megjelent hírekre nem alapozhatunk, mert azok nem egységesek” – mondta a Paraméternek a Coop Jednota egyik neve elhallgatását kérő képviselője. –

Sajnos az a szomorú tapasztalatunk, hogy csak késő este kapjuk meg a rendeleteket, ha egyáltalán ma megkapjuk, így csak holnap tudjuk majd tájékoztatni az egyes üzleteinket.”

Martin Katriak, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség (ZOSR) elnöke szerette volna, ha legkésőbb csütörtökön megkapják a rendeleteket, de ez még pénteken délután sem történt meg. „A rendeletek technikai biztosítását is ki kell dolgoznunk, ezért lenne szükség mielőbb a pontos szabályokra” – mondta Katriak a Radio Expres műsorában.

A ZOSR elnöke szerint több bolt hétfőn még nem fog kinyitni, mert a kínálatukat nem tudják olyan gyorsan az évszaknak megfelelően átalakítani. „Például a cipőboltok a záráskor téli holmit árultak, ezt át kell alakítaniuk annak megfelelően, hogy már április van” – magyarázta Katriak.

Nem hagyatkozhatnak a COVID-automatára

A boltok nem építhetnek arra, hogy mit ír elő a COVID-automata a jövő hétre, számukra a közegészségügyi hivatal rendeletei érvényesek. Martin Krajčovič, a Modern Üzletek Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke ugyancsak a részletes rendeletet várta péntek délután. „Mi már tavaly, az első hullám idején is kértük, hogy a kormány hagyjon számunkra felkészülési időt, figyelmeztettük a kormányt is, hogy nagyon rossz gyakorlat, hogy a rendeleteket sokszor vasárnap kaptuk meg, és már hétfőn alkalmazni kellett – mondta a Paraméternek Krajčovič. – Sokszor megéltük már, akár idén, akár tavaly, hogy az üzletek életét jelentősen befolyásoló intézkedések bejelentése az utolsó pillanatban történt meg.”

Kijárási korlátozás enyhítése

Ők azt remélik, hogy a kormány nem feledkezik meg az eddig nyitva tartó boltokra érvényes szabályozás enyhítéséről sem.

„Reméljük, hogy nem felejtik el megszüntetni a nem élelmiszercikkek forgalmazásának tilalmát a szupermarketek számára, és át kellene értékelni a kijárási tilalmat este nyolc után, valamint az időseknek fenntartott idősávot is” – mondta a Paraméternek Krajčovič.

A kijárási korlátozás enyhítését azért is tartják fontosnak, mert úgy véli, egyre több ember jár majd munkába, csökken a home office-ban dolgozók száma, ezért sokan nem tudják majd este nyolcig befejezni a bevásárlást. „A kormány legalább kilencig, tízig tolhatná a kijárási tilalom kezdetét” - magyarázta Krajčovič.

Egységes szabályozást akarnak

Emellett szükségesnek tartaná a regionálisan eltérő szabályok összehangolását. „Egyes járások közegészségügyi hivatalai szigorúbb szabályokat szabtak meg, sok helyen például 25 négyzetmétert kell hagyni egy vevőre, ezért jó lenne, egységesíteni ez Egész Szlovákia területén 15 négyzetméterre, hiszen már egyetlen járás sem fekete” – magyarázta a SAMO elnöke. Ezeket a szabályokat sem közvetlenül a COVID-automata szabályozza, hanem a közegészségügyi hivatal rendelete.

Katriak szerint a boltok a Matovič által emlegetett kötelező COVID-tesztet sem tudják ellenőrizni. „Erre nincs felhatalmazásunk. Legfeljebb a vásárlók testőmérsékletét mérhetjük meg, és a maszkhasználatot ellenőrizhetjük” – jelentette ki a ZOSR elnöke.

- lpj -