A bonobó anyák segítik fiaikat a párválasztásban

2019. május 21. - 13:13 | Tech

A bonobó anyák segítik fiaikat a párválasztásban egy új kutatás szerint.

A bonobó anyák segítik fiaikat a párválasztásban
Fotó: AP

A magas rangú nőstények arra használják pozíciójukat, hogy biztosítsák fiaik számára a szaporodás lehetőségét. A lányok ellenben nem kapnak ilyen a támogatás - olvasható a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányban.

A csimpánzokkal ellentétben a bonobóknál egy csoport legmagasabb rangú tagjai mindig nőstények. A vizsgálat szerint azoknak a bonobó hímeknek, akiknek az anyjuk ugyanabban a csoportban él, háromszor nagyobb esélyük van az utódnemzésre.

„Meglepődtünk, hogy az anyáknak erős, közvetlen befolyásuk van arra, hány unokájuk lesz”

– mondta Martin Surbeck, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet majomkutatója. A szakértő kollégáival a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő bonobókat és Tanzánia, Uganda és Elefántcsontpart csimpánzait vizsgálta.

Munkájuk során kiderült, hogy bár mindkét majomfajnál megpróbálnak az anyák segíteni fiaiknak a partnerválasztásban, mivel a csimpánzcsoportokban a hímek a hangadók, az anyák erőfeszítései ott nem kifejezetten sikeresek.

Surbeck elmondása szerint a magas rangú bonobó anyák egyfajta "társadalmi útlevélként" közreműködnek.

„Ha egy nőstény nagyon attraktív, akkor az anyák közel kerülnek hozzá, szorosan a nyomukban pedig ott van a fiuk”

– fejtette ki.

Ha egy elveszíti a csoporton belüli rangját, az kihat a fiára is, aki ezáltal kevésbé sikeressé válhat a párkeresés. Feltűnő jelenség, hogy az anyák csak a faikat segítik ilyen módon. A bonobó lányok nem kapnak anyai segítséget a párkeresésben. Ennek lehetséges oka Surbeck szerint az, hogy a hímek a csoportban anyjukkal maradnak, míg a nőstények új csoportot keresnek. Evolúciós szempontból az anyáknak valószínűleg nem éri meg a nőstény utódok támogat.

MTI

Címkék: bonobo, csimpánz