Bonthatják a pezsgőt Ficóék, a Főügyészség lépett egy nagyot az ügyükben

2022. november 29. - 14:32 | Belföld

A Főügyészség törölte a Smer-SD elnöke, Robert Fico és további három személy meggyanúsítását, ezáltal leállították az ellenük indított eljárást az Alkony (Súmrak) ügyben.

Bonthatják a pezsgőt Ficóék, a Főügyészség lépett egy nagyot az ügyükben
Fotó: TASR

Erről Jozef Kandera, a főügyész első helyettese döntött Ficóék 363. paragrafus szerinti javaslata alapján – közölte kedden Maroš Žilinka főügyész.

A döntést azzal indokolták, hogy az eljárás során megszegték a Büntető Törvénykönyv bizonyos rendelkezéseit.

„Hiányoznak olyan alapvető dolgok, mint például annak a pontos meghatározása, hogy Robert Fico és Robert Kaliňák mikor és hol követte el a bűnszövetkezet létrehozásának bűncselekményét" - mondta Kandera, és hozzátette, nincs meghatározva az az időszak sem, amikor ezek a személyek feltételezhetően a csoport tagjaként tevékenykedtek.

Más, egy bűnözői csoportra jellemző elemek szintén hiányoznak - mondta. Hangsúlyozta, hogy az eljárás olyan ügyben indult, amely nem bűncselekmény. Visszautasította, hogy ellentmondás lenne a Legfelsőbb Bíróság és a Legfőbb Ügyészi Hivatal ítélkezési gyakorlata között.

Rámutatott, hogy a kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetése bűncselekményének meghatározása sem megfelelő. Felvetette a bűncselekmény lehetséges elévülésének kérdését is.

Kandera hangsúlyozta, hogy ha a cselekmény nem meríti ki a bűnözői csoport alapításának és támogatásának gyanúját, akkor nem tartozik a Különleges Ügyészi Hivatal hatáskörébe.

„A büntetőeljáráshoz fűződő érdek, vagyis a bűncselekmény megfelelő felderítése és a tettesek megbüntetése soha nem lehet magasabb érdek, mint a büntetőeljárás törvényességének elve" - jegyezte meg Žilinka, és hozzátette, hogy ebben az esetben törvénysértés történt az eljárás során. Közölte, hogy a bűnüldöző hatóságok határozatainak megsemmisítését követően utasították a nyomozót, hogy ismételten járjon el és döntsön az ügyben.

Robert Fico parlamenti képviselő azt mondta, tiszteletben tartja a főügyészség döntését. Hangsúlyozta, hogy nem ismeri a főügyészt, nem vette fel vele a kapcsolatot, és senki sem gyakorolt rá nyomást a Smer részéről.

Robert Kaliňák volt belügyminiszter úgy reagált, hogy a főügyészség nem dönthetett másként. Véleménye szerint a büntetőeljárás elindítása súlyos hiba volt. Megismételte, hogy szerinte politikai megrendelésről van szó. „Ez az indítvány bukásra volt ítélve" - mondta.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója áprilisban indított büntetőeljárást az Alkony-ügyben Robert Fico és Robert Kaliňák ellen bűnszervezet létrehozása és támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének folytatólagos elkövetése miatt. Norbert Bödör nyitrai üzletember és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány ellen is eljárás indult az ügyben.


(TASR)