Borbélyról kimondták maffiózó, de ő reméli, hogy ezt már mindenki elfelejtette

2020. július 14. - 10:40 | Belföld

František Borbély egyike a szlovákiai alvilág régi gárdájának, a Miroslav Sýkora nevével fémjelzett bűnszervezet egykori vezető tagja. A Specializált Büntetőbíróság kedden reggel bnösnek találta bűnszervezet létesítésében és fenntartásában, illetve annak működésében való részvételben.

Borbélyról kimondták maffiózó, de ő reméli, hogy ezt már mindenki elfelejtette

A bíróság ugyanakkor eltekintett attól, hogy újra börtönbe küldje, a szenátus elégségesnek tartotta ugyanis azt a hétéves bötönbüntetést, melyet korábban kiszabtak rá, és melyből egyébként idén februárban feltételesen szabadlábra került.

Borbély a bíróságról távozóban újságírók előtt azt mondta, bízik benne, hogy az emberek már elfelejtették a nevét. "Úgy gondoljuk, védencemet illetően ezennel minden ügy lezárult. Megerősítette ezt a bíróság, azonosult vele az ügyészség, védencem pedig rendes életet szeretne folytatni" - fogalmazott az ügyvédje.

Az Emil Klemanič bíró vezette szenátus által kihirdetett ítélet része volt, hogy Borbély a Sýkora-klán tagja volt minimálisan 1997 nyarától a 2014-es letartóztatásáig. 2015-ben ítélték el egy vádalku részeként egy 2009 júniusában elkövetett autórobbantásért, a felrobbantott Mercedes G a konkurens Piťo-bandában tevékenykedő Miroslav Abrahámé volt. A Pozsonyi III. Járásbíróság korábban bűnösnek találta a pozsonyi U Matúša nevű kocsma tulajdonosának zsarolása ügyében, büntetést viszont nem szabtak ki, mert korábban már megegyezett róla egy kábítószerügyben. Idén februárig letöltötte büntetése háromnegyed részét a Hrnčiarovce nad Parnou-i börtönben, ezért kerülhetett feltételesen szabadlábra.

Kicsoda František Borbély?

Borbély sokáig a háttérben tudott maradni a Sýkora-klánon belül, annak ellenére, hogy végig az egyik vezetője volt.

Miután Miroslav Sýkorát 1997-ben meggyilkolták, a bűnbanda különböző szintjein négyen vették át a vezetését. közülük Róbert Lališ (Kýbel) évekig volt szökésben, mígnem idén ősszel elfogták Németországban. A banda egy másik vezérét, a néhai Peter Čongrádyt 2004-ben gyilkolták meg Ligetfalun. Ladislav Bališt a Legfelsőbb Bíróság idén jogerősen 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A negyedik pedig Borbély volt.

Borbély elsősorban a szolgáltatások területén üzemeltetett vállalkozásokat - játéktermeket, éttermeket, sörözőket, kávézókat. Egészen 2014 őszéig két testőrrel járt-kelt Pozsonyban egyik vendéglőjétől a másikig Škoda Fabiáján vagy egy páncélozott Audin. Borbély Lališsal együtt tulajdonosa volt egy pozsonyi, ligetfalui ingatlannak, amelyben egy játéktermet működtet egy közös ismerősük. Borbély emellett Ladislav Bališsal is birtokolta közösen a pozsonyi ingatlant, amelyben a hotel működik.Ugyanazon a címen van a DKFB nevű biztonsági cég székhelye is, amelynek pedig Borbélyhoz közeli személyek a vezetői, de a neve a cég nevében is szerepel: Detektívna kancelária Františka Borbélyho.

(TASR)