A bordélyházi kalandokról is mesél a két festőzseni abban a levélben, ami most százezrekért kelt el

2020. június 16. - 22:04 | Kultúra

A várakozásoknak megfelelő áron, 210 600 euróért kelt el egy keddi párizsi árverésen Vincent van Gogh és Paul Gauguin egyetlen ismert, közösen írt levele.

A bordélyházi kalandokról is mesél a két festőzseni abban a levélben, ami most százezrekért kelt el
Vincent van Gogh portréja (wikipédia)

Az 1888. november 1-2-i keltezésű irodalomtörténeti relikvia leütési árát előzetesen 180 ezer és 250 ezer euró közé tették a Hotel Drouot aukciósház szakértői.

A kézzel írt, négyoldalas levél címzettje Émile Bernard francia festőművész, a posztimpresszionizmus egy másik kulcsfigurája. Van Gogh és Gauguin 1888 novemberében vetette papírra a levelet a franciaországi Arles-ban, ahol február óta tartózkodott a holland festőművész. Gauguin, akivel két évvel korábban, Párizsban találkozott először, nem sokkal a levél megszületése előtt csatlakozott hozzá.

A levélben a két művész kölcsönösen csodálatáról biztosítja a másikat, és megállapítják, hogy hasonlóak a nézeteik a modern művészet jövendőbeli megújulását illetően, a művészet mindkettejük szerint "újjászületés előtt áll". Emellett a bordélyházakban tett látogatásaikról és éppen készülő alkotásaikról is mesélnek a levélben. Szó esik arról is, hogy megbeszélések folynak egy festőegylet létrehozásáról.

MTI