Boris Johnson: A Brexit végigvitele, az ország egyesítése és Corbyn legyőzése a feladat

A brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitele, az ország egyesítése és a Munkáspárt vezetőjének, Jeremy Corbynnak a legyőzése a következő brit kormány fő feladata - mondta kedden Boris Johnson, a kormányzó Konzervatív Párt új vezetője.

Boris Johnson: A Brexit végigvitele, az ország egyesítése és Corbyn legyőzése a feladat
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A volt brit külügyminiszter hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel versengett a pártvezetői posztért. Kedden bejelentett győzelme - tekintettel arra, hogy a Konzervatív Párt kormányon van - a brit parlamentarizmus konvenciói alapján a miniszterelnöki tisztség elnyerését is jelenti.

Boris Johnson a választási eredmény bejelentése után tartott rövid beszédében megerősítette azt a sokszor hangoztatott álláspontját, hogy Nagy-Britanniának a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján ki kell lépnie az Európai Unióból.

Johnson ugyanakkor egyenes utalást tett beszédében arra, hogy a kilépés után szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az EU-val, és szoros biztonsági, védelmi együttműködést is fenn akar tartani az unióval.

(MTI)