Boris Johnson derűlátó Joe Bidennal folytatott első telefonbeszélgetése után

2021. január 24. - 07:21 | Külföld

Joe Biden amerikai elnökként először beszélt szombaton európai vezetővel, nevezetesen Boris Johnson brit miniszterelnökkel, és témáik a koronavírus-járvány, a klímaváltozás elleni küzdelem, a biztonságpolitika és a szabadkereskedelem voltak.

Boris Johnson derűlátó Joe Bidennal folytatott első telefonbeszélgetése után
Fotó: Reuters

Johnson maximális derűlátással számolt be a telefonbeszélgetésről. "Várakozással tekintek a két ország között régóta fennálló szövetség mélyítése elé, aminek egyebek között kedvez, hogy mindkét ország úgy akar túljutni a koronavírus-járványon, hogy közben zöldebbé és fenntarthatóbbá teszi gazdaságát" - írta a brit miniszterelnök a Twitteren.

A Downing Street egyik szóvivője azt mondta: a miniszterelnök üdvözölte Biden azon döntését, hogy visszalépteti országát a párizsi klímamegállapodás aláírói közé, az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO) és a WHO vezetésével a védőoltások méltányos globális elosztására létrehozott COVAX kezdeményezésbe. Beszéltek a két ország között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról, amely azért vált szükségessé, mert Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból. A miniszterelnök megígérte, hogy a lehető leghamarabb megoldják a vitás kereskedelmi kérdéseket. A két vezető hitet tett országuk NATO-tagsága, az emberi jogok érvényesülésének elősegítése és a demokrácia védelme mellett.

Biden egy nappal korábban országa két szomszédjának vezetőjével beszélt: Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel.


MTI