Boris Kollár elismerte, hogy saját emberük juttatta eszükbe, milyen kemény is a börtön

2021. május 6. - 13:19 | Belföld

Boris Kollár szerdán látogatást tett a pozsonyi büntetés-végrehajtási intézetben, ezt követően ismerte el a Sme rodina, hogy saját jelöltjük, a szlovák titkosszolgálat éléről korrupció miatt visszahívott, jelenleg vizsgálati fogságban csücsülő Vladimír Pčolinský miatt is érdeklődnek a kollúziós fogság feltételeiről.

Boris Kollár elismerte, hogy saját emberük juttatta eszükbe, milyen kemény is a börtön
Boris Kollár (Archív felvétel - TASR)

Boris Kollár a börtönlátogatás után közölte, hogy Pčolinský már két hónapja vizsgálati fogságban ül, miközben továbbra sem kérték titoktartási kötelezettsége feloldását.

"Számomra ez elfogadhatatlan és érthetetlen" - mondta, hozzátéve, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök kész lenne helyt adni egy ilyen kérelemnek, viszont azt az illetékes vizsgálótisztnek kell benyújtania.

Emlékeztetett viszont arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal szerint a SIS-ről szóló törvény nem engedi, hogy a titkosszolgálat tagjai vallomást tegyenek még akkor sem, ha bűncselekményről van szó, mivel azzal ők követnének el bűncselekményt.

Kollárék Pčolinský márciusi letartóztatása után kapták fel ezt a témát, mert úgy vélik, az emberük ártatlan, mint a ma született bárány. Módosítani szeretnék a vizsgálati fogságot érintő törvényt, - akár az ellenzéki Smerrel is karöltve - ez pedig már egy újabb konfliktust jelez előre a kormánykoalíción belül, a Za ľudí ugyanis egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy csökkentsék a vizsgálati fogság lehetséges hosszát.

Kollár ugyanakkor most jelezte, hogy a vizsgálati fogság lerövidítéséről szóló javaslat nem most született, hanem már tavaly ősszel megkeresték vele Mária Kolíková igazságügyi minisztert (Za ľudí).

A kollúziós fogság a vizsgálati fogság legszigorúbb fajtája. Szigorú szabályokkal jár, miközben a gyanúsítottnak egy néhány négyzetméteres cellában kell eltöltenie az időt. A legfontosabb szabály, hogy nem találkozhat egyetlen társgyanúsítottal, és látogatóba sem jöhet hozzá akárki. Minden látogatást jóvá kell hagynia a bíróságnak vagy a büntetés-végrehajtási szerveknek.

Petra Hajšelová (Sme rodina) törvénytervezete már a parlamentben van, Mária Kolíková pártja azonban megvétózta ezt a javaslatot a koalíciós tanács ülésén. A javaslat jelentősen csökkentené a vizsgálati fogság kiszabható időtartamának hosszát.

Az alapidőszakot a jelenlegi 7 helyett 6 hónapban határozná meg, viszont a maximumot – az előzetes letartóztatás többször is meghosszabbítható – akár egy évvel is rövidítené.

Mária Kolíková azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyen fontos jogszabályt képviselői javaslat alapján módosítson a parlament, és nem ért egyet a Hajšelová által beterjesztett tervezet tartalmával sem.

Pčolinskýt március 11-én, kora reggel vették őrizetbe a NAKA emberei. Azzal gyanúsítják őt, hogy Boris Beňával, a SIS volt igazgatóhelyettesével együtt 40 000 euró értékben kenőpénzt fogadtak el Zoroslav Kollár vállalkozótól és csődügyvédtől. A vállalkozó cserébe állítólag azt kérte, hogy az SIS ne figyelje meg őt.
Április végén újabb ügyben gyanúsították meg, pénzt adott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egyik középvezetőjének, aki a gazdasági bűncselekmények felderítésével foglalkozott. Marián Kučerka - aki szintén előzetesben ül - már egy ideje együttműködik a rendőrséggel, és a vallomása szerint Pčolinský 10 ezer eurót fizetett neki, hogy ne foglalkozzon egy közelebbről meg nem nevezett nemzetközi építőipari vállalattal összefüggésben felmerült gyanúval. A SIS menesztett vezetője tagadja az új vádakat.
Kučerkát tavaly a Júdás ügyben vádolták meg, mert a gyanú szerint 25 ezer euróért cserében Norbert Bödör utasítására hanyagolnia kellett volna a Smer korábbi miniszterének -a jelenleg a Hlas képviselőjeként dolgozó - Peter Žigának az ügyét.