Boris Kollár marad a házelnök, csak öten szavaztak leváltására, az SaS és a Za ľudí nem vett részt a voksoláson

2020. július 7. - 13:29 | Belföld

Már tárgyalt a parlament Boris Kollár önleváltási javaslatáról, szinte csak Pellegrini képviselői voltak aktívak, Ondrej Dostál (SaS) sem védte meg Kollárt. A Sme rodina elnökének a házelnöki posztja azonban nem forgott veszélyben. Kollár élesen támadta koalíciós partnerét, Juraj Šeligát, mert ő arra szólította fel, hogy vonja vissza az önleváltási javaslatot.

Boris Kollár marad a házelnök,  csak öten szavaztak leváltására, az SaS és a Za ľudí nem vett részt a voksoláson

A voksoláson mindössze 76 képviselő vett részt, 5-en szavaztak Kollár leváltására, 46-an ellenezték, 20 képviselő tartózkodott, 5 szavazólap pedig érvénytelen volt.

Boris Kollár szerint ő mindent megtett azért, hogy vállalja a felelősséget plágiumbotrányáért.

„Ez volt az a határ, amíg elmehettem - jelentette ki keddi, önleváltási javaslatával kapcsolatban. – Megtettem az utolsó lépést, amit tehettem, javasoltam leváltásomat. Nagyon sajnálom, hogy helyenként nagyon emotív volt.”

Szerinte szó sem volt arról, hogy a Sme rodina zsarolta volna koalíciós partnereit a távozással. „78 képviselőjük maradt volna, Dzurinda négy évig kormányzott ennyi képviselővel” - jelentette ki Kollár.

Egyetért Igor Matoviccsal, aki szerint néhány koalíciós partner mást mondanak és máshogy cselekednek. Úgy véli, hogy a koalíció működni fog tovább.

„Mi tartjuk az irányt, megyünk tovább - jelentette ki a szavazás eredményének ismeretében Kollár. – Ugyanúgy támogatjuk majd a törvényjavaslataikat, ahogyan eddig is tettük.”

A SaS és a Za ľudí képviselői nem vettek részt a szavazáson

Az SaS és a Za ľudí képviselői nem szavaztak Boris Kollár önleváltási javaslatáról. „Az SaS parlamenti frakciója felszólította Kollárt, hogy mondjon le, a frakció nem kíván részt venni ebben a színjátékban” - magyarázta pártja döntését Anna Zemanová (SaS) frakcióvezető.

A Za ludí ugyanígy állt a szavazáshoz.

„A labda még mindig boris Kollár oldalán pattog” - jelentette ki Jana Žitňanská (Za ľudí). – Még mindig viselkedhet férfiként, még mindig lemondhat a házelnöki posztról.”

A koalíció folytatja munkáját, habár a két párt szerint ez már inkább pragmatikus működés lesz, nem pedig normális. „Ez a doplomamunka Kollárról szól, ez az ő személyes kudarca, hogy nem képes levonni a megfelelő következtetést, és amivel zsarolni akarta a koalíciót – jelentette ki Juraj Seliga. – Holnap is felkel a nap, nem akarjuk szétverni a koalíciót, nem akarom, hogy visszatérjen Pellegrini, Fico. Ezt lenyelem, és beleharapok a nyelvembe. Ha lopni kezdenek, nem maradunk csendben.”

Kollár: Šeliga egy utálatos farizeus

Boris Kollár és Juraj Šeliga (Za ľudí) veszekedésével ért véget a parlamenti vita Kollár önleváltási javaslatáról.

„Vonja vissza a javaslatát, és maga vonja le a felelősséget - mondta egyenesen a mellette ülő Boris Kollárnak Juraj Šeliga. - Ne állítsa hamis dilemma elé a koalíciós képviselőket, nem kell választani a plagizált diplomamunka és a kormány megőrzése között.”

Kollár szerint azonban

Šeliga egy "utálatos farizeus" és egy "erkölcsi etalon". A Sme rodina elnöke elővettte Andrej Kiska gyanús kampányfinanszírozási ügyeit, és adócsalónak nevezte a Za ľudí elnökét,

aki ugyan már visszavonult a politikából. Kollár szerint Šeliga fokozatosan egyre többet követelt tőle, kezdetben csak bocsánatkérést, majd végül a lemondását.

Raši „plagizált”

Kollár leváltásáról szóló vitában először Richard Raši, a Smerből frissen távozott, Peter Pellegrini 11-es csoportjába tartozó képviselő jelentkezett be. Felszólalásában saját bevallása szerint „plagizált”:

Peter Pčolinský néhány évvel korábbi felszólalásából idézett, amelyet a Sme rodina képviselője mondott el Andrej Danko (SNS) leváltására tett kísérlet során.

Dankót az előző ciklusban Kollárhoz hasonlóan plágium miatt akarták leváltani, de a javaslatot az akkori ellenzék tette. Raši több más korábbi ellenzéki képviselőt is idézett, köztük Ján Budajt (OĽaNO), aki jelenleg környezetvédelmi miniszter. Budaj és Pčolinský is csalónak és hazugnak nevezték Dankót, aki a doktori munkáját másolta egy másik munkáról.

Dostál sem védte meg Kollárt, de Rašit is kiosztotta

Ondrej Dostál (SaS) szerint azonban Raši felszólalásából hiányoztak azok az idézetek, amelyek éppen az ellenzék szavait ítélték el.

„Eszébe juthatott volna néhány olyan idézet is, amelyben koalíciós képviselők Dankót védték. Valószínűleg csak időhiány miatt nem idézett ezekből” - szúrt oda Rašinak Dostál.

Kollárt azonban Dostál (SaS) sem védte meg: kijelentette, hogy Boris Kollárnak önként le kellene mondania a házelnöki posztról.

„A diplomamunkája evidensen plágium, ahogyan plágium volt Andrej Danko doktori munkája is - jelentette ki Dostál.

- A fejlett demokratikus országokban ilyen információk kiszivárgása után távoznak az emberek a funkciójukból.”

Az „önleváltás” nem megoldás

Az önleváltást Dostál nem tartja politikai felelősségvállalásnak, hanem a probléma szőnyeg alá söprésének. Úgy véli azonban, hogy a döntést a plágiumon kapott politikusnak kellene meghoznia, nem pedig a saját maga leváltását kellene kezdeni. „Ezért nem is fogok szavazni Boris Kollár leváltására” – indokolta álláspontját Dostál. Az ügy szerinte ezzel nem ér véget. „Az ellenzéket, a médiát, a nyilvánosságot továbbra is érdekelni fogja” – jelentette ki Dostál.

Az OĽaNO soha nem fog a leváltásra szavazni

Az OĽaNO képviselői közül szinte biztosan senki sem fogja támogatni az önleváltást, habár Gyimesi György szerint a frakció szabad kezet kapott a szavazásnál. „Mi nem támogatjuk a leváltást. A képviselők vagy tartózkodni fognak vagy ellene szavaznak - tájékoztatta a Paramétert Gyimesi György (OĽaNO). – Én is a leváltás ellen fogok szavazni.” A plénumban Gyimesi Kollárt védte, szerintük az előírásoknak megfelelően szerezte diplomáját. Emellett a legfontosabbnak a koalíciós kormány megőrzését tartja.

A Smert nem érdekli Kollár diplomája

Azt, hogy Kollár széke nincs nagy veszélyben, igazolja az is, hogy a Smer nem akar foglalkozni az önleváltási javaslattal. „A házelnök leváltása komoly dolog, amit azonban most látunk az hihetetlen cirkusz, hatalmas szégyen. A koalíción belüli válságot a parlamentben akarják megoldani úgy, hogy a házelnök saját maga leváltására tesz javaslatot - magyarázta pártja álláspontját Robert Fico. Mi ebben a cirkuszban nem fogunk részt venni. Kollár hamisított diplomamunkája az utolsó téma, amivel foglalkozni kellene.” A Smer képviselői várhatóan nem vesznek részt a szavazáson.

Az önleváltásra vonatkozó javaslatot maga Boris Kollár terjesztette elő, 103 képviselő szavazta meg, 12-en voltak ellene, 19 képviselő tartózkodott, 6 pedig nem szavazott.

Kollár leváltásáról rögtön az első pontban tárgyaltak a képviselők. Ha leváltanák Kollárt, akkor pártja, a Sme rodina kilép a kormánykoalícióból.

A maradék három párt, az OĽaNO, az SaS és a Za ľudí újra megpróbálhatna kormányt alakítani, mivel 78 képviselőjük marad Kollárék nélkül is.

- lpj -