Boris Kollár nem mond le, szerinte csak 24,45 százalékos egyezést mutat a diplomamunkája

2020. június 23. - 16:33 | Belföld

Eszébe sem jut a lemondás a házelnöki posztról Boris Kollárnak (Sme rodina), szerinte a hazai plágiumellenőrzési rendszer szerint csak a munkája csak 24,45 százalékban egyezik más munkákkal. A Dennik N ellenőrzése szerint viszont mintegy 52 százalék egyezést mutat más munkákkal. Kollár néhány percig bírta az újságírói kérdéseket, majd befejezte a sajtótájékoztatót.

Boris Kollár nem mond le, szerinte csak 24,45 százalékos egyezést mutat a diplomamunkája
Fotó: TASR

A parlamenten kívüli Spolura fogta a diplomamunkája körül kialakult botrányt Boris Kollár házelnök. „Tiszteletben kell tartanunk a szlovákiai törvényeket és a szlovák iskolarendszert – kezdte magyarázatát Kollár. - Ha a Spolunak ez nem tetszik, akkor javaslom, hogy induljon a választásokon, jusson be a parlamentbe, legyen oktatási miniszterük, és módosítsák a szabályokat.” Az ő plágiumügyét azonban a Dennik N derítette ki és hozta elsőként nyilvánosságra, amit Miroslav Beblavý, a Spolu korábbi elnöke meg is köszönt a lap munkatársainak.

24,45 százalék vagy 52 százalék?

Kollár állítja, hogy a jelenleg érvényes szabályokat betartotta, amit azzal próbált igazolni, hogy bemutatott egy dokumentumot, amely szerint a diplomamunkája csak 24,45 százalékban egyezik más munkákkal.

„Ahhoz, hogy meg tudjam védeni a munkát, azt eredetiségvizsgálatnak kellett alávetni – magyarázta a Sme rodina elnöke. – Itt az eredetiségvizsgálat eredménye, ez 24,45 százalék.”

Szerinte 30 százalék alatt elfogadható az eredmény. A Dennik N vizsgálata szerint azonban, amelyet egy cseh ellenőrzőprogrammal végeztek, 52 százalékos az egyezés más munkákkal.

Szinte teljesen azonos bevezető

Kollár azt is kijelentette, hogy a munkában szereplő idézeteket megfelelően jelezte és feltüntette az eredeti szerzőt. Elég azonban összehasonlítani munkájának előszavát a témavezetője, Jozef Minďaš által szerkesztett tudományos munka előszavával: a mintegy másfél oldalas bevezető szöveg szinte teljes egyezést mutat a tudományos munka bevezetésével, de nincs megjelölve idézetként.

Kollár: nem látom okát

Kikérte magának, hogy elődjéhez, Andrej Dankóhoz hasonlítják. „Abszolút nem látom okát” – válaszolta arra a kérdésre, hogy hajlandó-e lemondani. Szerinte párttársa, Petra Kristúfková munkája is teljesen rendben van. Kollár szerint az is különbség, hogy Danko doktori munkát írt, míg ő csak a magiszteri fokozatra készített szakdolgozatot.

Pedig fertőző lehet a plagizálás a Sme rodinában. Kedden délelőtt Miroslav Beblavy (ex-Spolu) szellőztette meg, hogy Petra Krištúfková lopta bakalármunkáját, a Dennik N ezt követően tette ki, hogy főnöke, Boris Kollár, a parlament elnöke is másolta a diplomamunkáját. Kollár 2015-ben kapott magiszteri titulust a legalább 52 százalékban Ctrl C – Ctrl V módszerrel írt dolgozatért. Mindketten ugyanazon a főiskolán, a szakolcai Közép-Európai Főiskolán végeztek.

Kollár nagyrészt a témavezetője, Jozef Minďaš korábbi munkájából, valamint a kysuce.sk és a regionkysuce.sk honlapokról „merített ihletet” a munkája megírásához, természetesen a forrás megjelölése nélkül.

A Dennik N vizsgálata szerint ebből két forrásból áll a munkának legalább 52 százaléka.

Emellett olyan adatokat, táblázatokat közöl, amelyek biztosan nem az ő tudományos tevékenységéből származnak, de a forrást a lap nem találta meg. Kollár munkájának címe a „Klímaváltozás és a idegenforgalom bioklimatikus lehetőségei Kysuce térségében”, témavezetője Jozef Minďaš volt, aki jelenleg a szakolcai főiskola rektora.

Kollár, párttársaival, köztük Petra Krištúfkovával együtt aláírta Andrej Danko (SNS) házelnök leváltását célzó ellenzéki indítványt, mert az akkori házelnökről kiderült, hogy másolta doktori munkáját. Az indítvány szerint Danko úgy viselkedik, mint egy rajtakapott csaló, ezért távoznia kellene a második legmagasabb közjogi méltóság posztjáról, mert nemcsak az országra, hanem a főiskolákra is szégyent hozott.

- lpj -