Boris Kollár pártja egy rakás pézzel izmosította az adócsaló Bašternák cégét

2023. július 27. - 10:44 | Belföld

A Hesit vállalat, amely az adócsalásért elítélt Ladislav Bašternák legtöbb nagy építési projektjét véghezvitte, több százezer euróért végzett munkát a Sme rodina számára - írta meg az Aktuality.sk.

Boris Kollár pártja egy rakás pézzel izmosította az adócsaló Bašternák cégét
Boris Kollár és Ladislav Bašternák (Fotó: TASR)

A Sme rodina zárszámadásában szerepel, hogy 239 ezer eurót fizetett a tavalyi évben a Hesit vállalatnak, de nem konkretizálták, hogy milyen szolgáltatásokért. Az Aktuality a jelentésből leszűrte, hogy építkezési és rekonstrukciós munkálatokról van szó. Ezzel az összeggel egyébként a Hesit volt a Sme rodina legnagyobb beszállítója, megelőzve a Bigmedia billboardos céget, amelynek 137 ezret fizettek.

A Hesit leginkább arról ismert, hogy különböző szálakon Ladislav Bašternákhoz kötődik, és a nevével összefüggésbe hozott projektek mögött állt, mint például a Bonaparte villa, melyben Robert Fico is lakott korábban, vagy a Five Star Residence, melyhez Bašternák legismertebb adócsalási ügye kapcsolódik.

Az Aktuality kiszámolta, hogy két, a zárszámadásban szereplő tétel összege megegyezik azzal, amit a Sme rodina a Hesitnek fizetett, ezek pedig "a Sme rodina tulajdonába tartozó épületek (186 100 €), illetve ingatlanok értékének (53 048 €) megnövekedése. A portál ebből arra következtet, hogy a munkálatok a Sme rodina épületének felújítását, illetve új berendezését bízta a vállalatra. Boris Kollár pártelnök mindenesetre csak annyit közölt ezzel kapcsolatban, hogy egy hét múlva válaszol, mivel a közgazdászuk szabadságon van. Az egyh ét viszont letelt, és válasz nem érkezett. Sem tőle, sem a cégtől.

A Hesit céggel még 2016-ban Ján Kuciak, a 2018 februárjában meggyilkolt újságíró is foglalkozott, amikor a Pozsonyba tervezett legnagyobb luxusvilláról írt cikket. Hivatalosan a villát Ivan Rattaj a dúsgazdag birtokolja, de a mögötte álló cégek közel álltak a Smer-SD egykori védelmi miniszteréhez, Martin Glváčhoz. Eredetileg a Hesit cég építette volna, később ez változott, de teljesen nem vonult ki az építkezésből, annak területén gyakorta jelentek meg a Bašternákhoz kötődő, 202-es számmal ellátott rendszámú járművek.

Egy másik szál, amely Glváčcsal köti össze a céget, hogy a Hesit építette a bazini teniszcsarnokot, melyet társtulajdonosként a politikus apja működtet. A SME szerint ugyanakkor Glváč apja és üzlettársa kétes módon jutott az ingatlanhoz.

A Hesit építette Bašternák luxusvilláját is, amelyet az adócsaló vállalkozó az ellene indított eljárás idején feleségére íratott, az állam pedig a mai napig nem tudta megszerezni. Szintén a Hesithez kötődik egy, a Slavín alatti luxusház építése, mely végül Robert Kaliňák barátja, Marek Turčan birtokába került.

(Aktuality.sk)