Boris Kollár Piťoval és bandájával csapatta a havannai éjszakában

Egy névtelen informátor csütörtökön az összes mérvadó szlovákiai sajtóterméknek elküldte azt a két fotót, melyen együtt szerepel a pozsonyi alvilág egykori ura, Juraj 'Piťo' Ondrejčák, és a március 5-én pártjával parlamenti mandátumot szerző üzletember, Boris Kollár.

Boris Kollár Piťoval és bandájával csapatta a havannai éjszakában

A felvételek Kolláron és Ondrejčákon kívül a Piťo-féle bűnszervezet több tagja is szerepel. A névtelen informátor azt kérdezi a sajtótól, nem zavarná-e Daniel Lipšicet, hogy egy esetleges jobboldali kormányban azzal a Boris Kollárral kéne együttműködnie, aki együtt nyaralt a pozsonyi alvilág "legnagyobb halaival". Ondrejčákot és maffiájának több tagját a Radičová-kormány idején sikerült megvádolni és bíróság elé állítani, akkor, amikor Lipšic irányította a belügyminisztériumot, Jaroslav Spišiak pedig a rendőrséget.

Az egyik fotó a Havanna óvárosában található Floridita étterem előtt készült - régen ez volt Ernest Hemingway egyik törzshelye is - a másik pedig egy azonosítatlan, szintén kubai bárban.

Boris Kollár a Richard Sulíkkal történő, csütörtöki találkozása után reagált a nyilvánosságra hozott fényképekre. Azt mondja, Piťo nem a barátja, és Kubában teljesen véletlenül találkoztak - ahol Kollár épp akkori barátnőjével nyaralt.

"2002-ben én is találkoztam ott Boris-szal" - tette hozzá Kollárt védelmezve Sulík.

Kollár szerint a fotókat csak azért hozták nyilvánosságra, mert valaki meg akarja akadályozni egy jobboldali kormány létrejöttét. "Ez gyűlöletkeltés, ami egy jobboldali kormánykoalíció ellehetetlenítését szolgálja"- nyilatkozta az újságíróknak, és elmondása szerint további fotók kerülhetnek nyilvánosságra. "Barátkozó típus vagyok" - tette hozzá. Sulík szerint Kollár személye nem jelent rizikót, mert nem akar semmilyen minisztériumot.

Boris Kollár nem árulta el, mikor készültek a fotók - a sajtó szerint 2006-osak a felvételek.

"Valaki lekapott minket. Ezrével lehetnek ilyen fotóim, 25 éve vállalkozom és mindenkit ismerek. Nem vagyok maffiózó, és nem szerepeltem a maffialistákon. Nem szégyellem magam az életem miatt. Találkoztam alvilági emberekkel, de nem üzletelek és nem is barátkozom velük"

- jelentette ki a Sme rodina elnöke.

Richard Sulík elmondása szerint jót szórakozott a felvételeken, és hisz Kollárnak, aki véletlen találkozásról beszél. "Ez nem diszkvalifikálja őt a koalícióból, 150 képviselőnk van, nem pedig 2000, hogy válogathassunk" - tette hozzá az SaS első embere.

 

Lipšic: "Ez nem az én partim, de ez semmit nem bizonyít"

A fotókkal kapcsolatban kifejtette véleményét Daniel Lipšic is.

"Barátkozott velük, be is ismeri, de nem tudok arról, hogy valamilyen illegális tevékenységet folytatott volna. Ha nincs bizonyítékunk az illegális tevékenységére, akkor lehetnek kifogásaim a '90-es évekbeli kapcsolatai ellen, hogy milyen partiban mozgott, ami nem az én partim, de ez magában semmit nem bizonyít"

- nyilatkozta Lipšic, akinek minisztersége idején a rendőrség rács mögé dugta Piťot és legfontosabb embereit. A banda tagjai azóta is börtönbüntetésüket töltik. Az egykori belügyminiszter szerint a fotók azt az érdeket is szolgálhatják, hogy ne ő kerüljön a belügyminiszteri székbe. "Egyáltalán nem csodálkoznék, ha a Boris Kollárról nyilvánosságra kerüli információk a bűnszervezetek vagy a pénzügyi csoportok környékéről származnának" - mondta Lipšic még szerdán.

Boris Kollár egyébként nem tagadja, hogy barátkozott az alvilági körökben befolyásos Peter Steinhübellel, akivel '99-ben végzett egy bérgyilkos. Gyermekkoruk óta ismerték egymást, közös cégük is volt, de Kollár szerint a biznisz abban merült ki, hogy pénzt kölcsönzött a Žaluď becenévvel illetett figurának.

Kollár pártjának listájáról egyébként a parlamentbe jutott Petra Krištúfková, Kollár egyik lányának anyja is. A nőnek a '98-ban meggyilkolt Róbert Diničtől is van egy gyermeke. Krištúfková a pozsonyi maffiózó halála után nem sokkal szintén egy alvilági figurával jött össze, Peter Havašival - akit 2004-ben lőttek szitává Pozsonyban.

(para/N)