Boris Kollár vizsgálatot rendelt el e szlovák közmédiánál, miután felmerült a cenzúra gyanúja

2020. május 27. - 11:18 | Belföld

Rendkívüli tanácskozást tartott a szlovák közmédia (RTVS) annak kapcsán, hogy a parlament kulturális és médiabizottsága május 12-én megállapította, hogy az RTVS tanácsának tagjai nem teljesítették törvényi kötelezettségeiket.

Boris Kollár vizsgálatot rendelt el e szlovák közmédiánál, miután felmerült a cenzúra gyanúja
Boris Kollár (Fotó: TASR)

A rendkívüli tanácsülésen részt vett Boris Kollár, a parlament elnöke is, és kijelentette, ellenőrzést rendel el, annak lezárásáig pedig nem hagyja, hogy kriminalizálják a tanács munkáját.

A parlamenti bizottság az RTVS gazdálkodásával kapcsolatban fogalmazott meg kifogásokat, emellett szerintük felmerült a cenzúra gyanúja, emellett úgy látják, kurdarcot vallott az RTVS ellenőrző szerve, és felvetette azt is, hogy a tanács tagjait le kellene váltani.

Ivan Gallo, a tanács elnöke ugyanakkor úgy látja, bizonyítékok nélkül mindez nem más, mint a tanács tagjainak megfélemlítése.

A parlamenti bizottság május 12-én azt kérte a tanácstól, hogy vizsgálják ki a pártatlanság és a pluralitás követelményének betartását a közmédia hír- és publicisztikai műsoraiban, továbbá az RTVS-ről szóló törvény, illetve a cenzúráról szóló alkotmánytörvény megsértésének gyanúját.

A MEMO98 tanulmány, melyet áprilisban terjesztettek a bizottság elé, ugyanis azt állapította meg, hogy a közmédia a választási műsorában nem volt pártatlan. Jaroslav Rezník, az RTVS igazgatójának álláspontja szerint viszont a tanulmány öncélú és hiányos elemzéseket tartalmaz. Rámutatott arra is, hogy a közmédia választási műsoraival kapcsolatban egyetlen egyéni vagy hatósági beadvány nem született. Rezník szerint releváns bizonyítékokat nem tartalmaz a tanulmány, sem egy olyan összehasonlító elemzést, mellyel rámutatna, hogy mi alapján jutottak erre a megállapításra.

Kristián Čekovský (OĽaNO), a bizottság elnöke ugyanakkor említett egy konkrét esetet, mikor Andrej Danko, illetve Alena Zsuzsová telefonos kommunikációja kapcsán a közmédia a korábbi SNS-elnök és házelnök álláspontját preferálta. Emlékeztetett arra, hogy nemcsak a MEMO98 tanulmány, de a Transparency International szlovákiai szervezete is bírálta a közmédia híradásait.

Rezník tiltakozott, kijelentette, hogy semmit nem hallgattak el. A politikai pártok képviselőinek megoszlását a választások előtti vitaműsorokban pedig azzal magyarázta, hogy kormánypártból mindössze három volt, míg ellenzékiből nyolc, és szerinte ezért természetes, hogy előbbiek sűrűbben forogtak a műsorokban.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) képviselő az akkori bizottsági ülésen rámutatott, hogy a pártok sosem lesznek elégedettek a közmédia működésével és ha ez igaz a politikai színtér minden oldalára, akkor a közmédia vélhetően jól végzi a dolgát.

Miroslav Kollár (Za ľudí) ezzel viszont nem értett egyet, és emlékeztetett 2006-ra, amikor ő volt az RTVS tanácsának elnöke, és szintén megjelent egy MEMO98 tanulmány, mely nagyobb kiegyensúlyozottságot állapított meg a közmédiánál. "Ez igazolja, hogy ha a dolgok úgy működnek, ahogy működniük kell, akkor a tanulmány eredményei is mások, mint legutóbb" - jegyezte meg.

(TASR)