Boris Kollárék megszüntetnék egyes esetekben a tartózkodási lehetőséget

2019. március 18. - 14:28 | Belföld

A Sme rodina elvenné a parlamenti képviselők tartózkodási lehetőségét a harmadik olvasatban, amelyben már a törvény végleges formájáról döntenek. Mindez a Sme rodina törvényjavaslatából derül ki, amelyet a parlament legutóbbi ülésén nyújtottak be.

Boris Kollárék megszüntetnék egyes esetekben a tartózkodási lehetőséget
Illusztráció

„Javasoljuk, hogy a harmadik olvasatban lévő törvényjavaslatnál a képviselők ne használhassák ki a tartózkodás lehetőségét, csak a törvény mellett vagy ellen szavazhassanak" – írják a képviselők a javaslatban. A törvénymódosítással azt szeretnék elérni, hogy a képviselők egyértelműen foglaljanak állást a harmadik olvasatban lévő törvényjavaslattal kapcsolatban.

A szerzők szerint a szavazás előtt, tehát a törvényjavaslat megtárgyalását követően a képviselőknek már elegendő információval kell rendelkezniük ahhoz, hogy eldöntsék, milyen álláspontot képviselnek majd a harmadik olvasatban. „Az álláspontjukat pedig a törvény ellen vagy mellett való szavazással fejezhetnék ki" – teszik hozzá a Sme rodina képviselői.

A törvényalkotás során a javaslat három olvasaton megy keresztül. Az első olvasatban benyújtják a javaslatot, olyan formában, amilyenben azt a szerző elkészítette. A második olvasatban különböző módosítási javaslatokkal megváltoztathatják a törvényjavaslatot – eltávolíthatnak bizonyos rendeleteket, módosíthatják a tartalmát. A harmadik olvasatban már csak kisebb technikai javításokat eszközölnek, de ez nagyon ritkán történik. A harmadik olvasatban lévő törvényjavaslatról való szavazás során a plénum a javaslat végleges, második olvasatban módosított formáját fogadja el.

(TASR)