Börtönbe kerülhet egy lepkegyűjtő, mert ritka pillangókat pusztított el

2017. március 18. - 07:59 | Külföld

Börtönbüntetéssel sújthatják azt a brit lepkegyűjtőt, akit Nagy-Britannia legritkább pillangója két egyedének gyűjtésében és elpusztításában talált bűnösnek a bristoli bíróság pénteken.

Az 57 éves Philip Cullent a védett nagyfoltú hangyaboglárka (Maculinea arion) "megölésében, gyűjtésében és birtoklásában" mondta ki bűnösnek az illetékes bíró.

"Ez egy különleges eset. Soha nem ítéltek el még senkit a ritka faj gyűjtéséért és megöléséért" - hangsúlyozta Kevin Withey ügyész a bíróságon.

A lepkegyűjtőt a délnyugat-angliai Gloucestershire és Somerset grófságok két természetvédelmi övezetében is látták, amint a ritka lepkékre vadászik. Bristoli otthonában tartott házkutatáskor 30 tálca különféle preparált lepkét találtak, köztük nagyfoltú hangyaboglárkákat.

A nyomozók kiderítették, hogy a gyűjtő az eBayen lepkéket árult, és azt állította, hogy a nagyfoltú hangyaboglárkákat Franciaországban gyűjtötte.

Az első nagyfoltú hangyaboglárkát 1795-ben találták Nagy-Britanniában, ám a faj 1979-re eltűnt a szigetországból. Svédországból hozott példányokkal honosították meg újra tucatnyi térségben.

A lepkék fajmentésével foglalkozó Butterfly Conservation csoport szerint feketepiacon kereskednek a ritka lepkefajjal, amelynek egy-egy egyedéért 300 fontot kérnek.

MTI/para