Börtönbe megy Kočner pincsikutyája, ha nem vallja magát bűnösnek

2021. május 7. - 15:00 | Belföld

A héten hivatali visszaélés miatt vádat emeltek Dobroslav Trnka egykori főügyész ellen, amiért rejtegette a Gorilla-ügyben készült hangfelvételt ahelyett, hogy azt átadta volna a rendőrségnek. Ha Marian Kočner haverját bűnösnek találják, nem ússza meg feltételes büntetéssel.

Börtönbe megy Kočner pincsikutyája, ha nem vallja magát bűnösnek
Illusztrációs felvétel (TASR)

A vádiratban az szerepel, hogy a volt főügyész tette azért is súlyosabb, mert a felvételt túl sokáig, hét éven keresztül rejtegette. Emiatt ha a bíróság Trnkát bűnösnek találja, letöltendő büntetést kaphat, hiszen a vádiratban szereplő bűncselekményért 4-10 év börtön szabható ki. Ezt az exfőügyész csak abban az esetben úszhatná meg, ha mindjárt a tárgyalás legelején bűnösnek vallaná magát. Ha ez történne, akkor a bíróság fontolóra vehetné a feltételes büntetést.

Trnka most ott tart, hogy inkább panaszkodik, mert szerinte sehol a világon nincs példa arra, ahogyan nálunk zajlik az eljárás. A legszörnyebb ebben az egész ügyben az, hogy szegény Trnka a médiából értesült az egész ügyészi vádemelésről, miközben arról szavai szerint még semmilyen értesítést nem kapott.

Ahogy arról beszámoltunk, 2019 decemberében a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) nyomozója hatalommal való visszaélés bűntettével gyanúsította meg Trnkát. Ezt a bűncselekményt állítólag 2007 és 2014 között követte el, ami beleesik a 2004 – 2011 közé eső főügyészi megbízatása idejére is.

A nyomozó 2021. március elején nyújtott be vádemelési javaslatot Trnka ellen. A nyomozás eredménye szerint az exfőügyész közhivatalnokként nem teljesítette a törvényi kötelezettségét, miután Gorilla fedőnéven hangfelvételt kapott a Szlovák Információs Szolgálattól (SIS), ami több bűncselekmény gyanúját is felvetette. Ahelyett, hogy átadta volna a bűnüldöző szerveknek, a felvételt elrejtette, azzal a szándékkal, hogy anyagi hasznot húz saját részére, illetve Marian Kočner vállalkozó számára.

A hangfelvétel sorsát megismerhettük Trnka és Kočner beszélgetéséből, amiről a sajtó tavaly októberben számolt be. A 2014-ből származó anyagon Kočner Trnkát taknyosként leteremti, mert az akkor már exfőügyész az úgynevezett Gorilla-hanganyaggal megzsarolta a maffialistás nagyvállalkozó partnerét, az ország egyik leggazdagabb üzletemberét, a pentás Jaroslav Haščákot, akit december elején le is tartóztattak és eljárást is indítottak ellene ebben az ügyben, azóta viszont már szabadlábra helyezték.

(DenníkN/para)