A börtönökben nem lehetett kampányolni

2020. február 27. - 11:36 | Belföld

A fogvatartottak a televízióból, a rádióból, vagy a saját pénzükből előfizetett újságokból ismerhették meg a szombati parlamenti választáson induló képviselőjelölteket.

A börtönökben nem lehetett kampányolni
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az országban összesen 18 büntetés-végrehajtási intézet van, ezekben nem lehet politikai kampányt folytatni – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Monika Kacvinská az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Testület szóvivője. (ZVJS) szóvivője.

Mivel a börtön nem közterület, ott az önkormányzat nem jelölhet ki kötelező érvényű rendelettel területeket a választási plakátok elhelyezésére, és a büntetés-végrehajtásban dolgozók sem vehetnek részt kampánytevékenységben. A törvény nem szabályozza a választás előtti politikai reklámtevékenységet a börtönök területén, egyedül a választással kapcsolatos rádió- és tévéműsorokat kell elérhetővé tenni a fogva tartottak számára” - magyarázta a szóvivő.

Az elítéltek az intézet belső rendszerén keresztül, vagy a cellájukban hallgathatnak rádiót. „A elítélt saját költségén hallgathatja a cellájában vagy a zárkájában a saját rádióját vagy nézheti a televízióját a börtön vezetése által meghatározott időben" - mondta Kacvinská.

A fogvatartottnak joga van saját költségén újságokat és folyóiratokat előfizetni és könyveket rendelni, kivéve, amelyek nemzeti, faji, etnikai, vallási intoleranciát szítanak, a fasizmust népszerűsítik, vagy más tiltott eszméket hirdetnek, vagy amelyek célja az állampolgári jogok és a szabadságjogok elnyomása, az erőszak, a kegyetlenség hirdetése, vagy az erkölcsöt és az alkotmányos rendet fenyegetik, addiktív anyagok, mérgek, robbanóanyag, fegyver és lőszer előállítását írják le.

Idén több mint 10 300 fogvatartott adhatja le a voksát. „Február 14-én, pénteken összesen 1675 vádlott és 8979 elítélt volt a szlovákiai büntetés-végrehajtási intézményekben, közülük 1499 vádlottnak és 8833 elítéltnek, összesen 10 332 személynek van joga szavazni” - mondta Kacvinská.


(TASR)

Címkék: kampány, börtön