Borzalmas leszámolás egy börtönben, legalább 68-an meghaltak

2021. november 14. - 09:58 | Külföld

Legalább 68 halottja és huszonöt sérültje van egy rabok közti leszámolásnak az ecuadori Guayaquil kikötővárosában működő Guayas N1 börtönben - közölte szombaton az El Universo című helyi lap Guayas tartomány kormányzójára hivatkozva.

A lap értesülései szerint az áldozatok száma még növekedhet. A rendőrség a többi között lőfegyvereket és robbanószereket is lefoglalt a fegyenceknél. Az ecuadori rendőrség szombat reggel a Twitteren tette közzé, hogy művelet zajlik a rend és az ellenőrzés helyreállítása végett a Guayas N1 börtönben.

Az ecuadori vezetés szerint az erőszak hátterében a börtönöket ellenőrizni akaró, kábítószerrel kereskedő rivális bandák közti ellentétek állhatnak. Pablo Arosemena, Guayas kormányzója közölte, hogy a mostani erőszakhullámot egy bandafőnök szabadon engedése miatt keletkezett hatalmi vákuum idézte elő.

Az utóbbi hónapokban Ecuadorban több erőszakcselekmény is történt a latin-amerikai ország túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézeteiben, ahol mintegy 39 ezren raboskodnak. Szeptemberben 118 rab vesztette életét szintén a Guayas N1 börtönben lezajlott bandaütközetben. Ennek nyomán Guillermo Lasso államfő a rend helyreállítása és az újabb erőszakcselekmények elkerülése érdekében hatvan napra rendkívüli állapotot hirdetett az ország összes fegyintézetében. A börtönök ellenőrzése során fegyverek, gránátok, kések, lőszerek, mobiltelefonok és kábítószerek kerültek elő.

Februárban különböző börtönökben a rivális bandák harcai 79 ember életét követelték, júliusban pedig a Cotopaxi és Guayaquil börtöneiben törtek ki zavargások, melyek következtében 21 ember halt meg.


MTI

Címkék: brutál, Ecuádor, börtön