A borzalmas szlovákiai járványhelyzet is téma volt az EU-s vezetők online csúcstalálkozóján

2021. február 26. - 17:50 | Belföld

A kritikus szlovákiai járványhelyzet, a Covid-19-tanúsítványok bevezetése és a határellenőrzések szigorítása is témája volt az EU-s vezetők online csúcstalálkozóján, amely csütörtökön és pénteken zajlott.

A borzalmas szlovákiai járványhelyzet is téma volt az EU-s vezetők online csúcstalálkozóján
Fotó: TASR

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő arra kérte a tagállamokat, hogy segítsenek Szlovákiának vakcinák kölcsönzésével vagy egészségügyi alkalmazottak küldésével. Egyúttal köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek már segítettek valamilyen formában.

„A súlyos helyzet Szlovákiában a fertőzőbb brit vírusmutáció terjedésének eredménye, amivel szemben a szigorú lockdown sem kellőképp hatásos. A remény a vakcina. Éppen ezért effektívebbé kell tennünk az új vakcinák engedélyeztetési folyamatát az Európai Gyógyszerügynökségen (EMA) keresztül, illetve gyorsítani a biztonságos és hatásos vakcinák gyártását és szállítását” – mondta a miniszterelnök a konferencián.

Matovič szerint a Covid-19-tanúsítvány nemcsak azok szempontjából lesz fontos, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcinát, hiszen a tesztelésekről is tartalmaz majd adatokat, illetve arról is, hogy az illető már átesett a megbetegedésen. „Éppen ezért ez nem a diszkrimináció, hanem a bürokrácia csökkentésének eszköze a különféle intézkedések betartásának bizonyítása érdekében” – jegyezte meg a Covid-19-tanúsítvány kapcsán.

A határellenőrzésekkel kapcsolatban abban állapodtak meg, hogy az intézkedések bevezetésekor figyelembe kell venni az arányosság és a diszkriminációmentesség elvét, valamint az áruellátás folyamatosságának biztosítását az egységes EU-piac működése érdekében.


(TASR)