BORZALOM: Késes férfi támadt kisgyerekekre Franciaországban

2023. június 8. - 11:26 | Külföld

Egy késes támadó megsebesített öt embert, köztük négy kisgyermeket csütörtök reggel a kelet-franciaországi Annecy városában egy parkban - közölték az AFP hírügynökséggel francia hatóságok.

BORZALOM: Késes férfi támadt kisgyerekekre Franciaországban
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

A rendőrség elfogta a férfit, egy menekültstátusszal rendelkező szíriai állampolgárt. A megtámadott gyermekek három év alattiak.

A BFM hírtelevízióban megszólaló szemtanúk elmondták: reggel háromnegyed 10-kor egy üvöltözve rohanó férfire lettek figyelmesek az Annecy-tó mentén húzódó parkban, aki egyszer csak késsel rátámadt babakocsiban lévő gyerekekre, majd egy közbeavatkozó felnőttet is megsértett, végül a helyszínre érkező rendőrökre támadt, akik előállították. A támadás közben a késelő nem mondott semmit.

A megszúrt gyerekek közül kettő állapota életveszélyes - közölték az AFP-vel rendőrségi források.

A támadó a BFM hírtelevízió értesülése szerint Svédországban megadott menekültstátusszal rendelkező, 1991-ben született szíriai állampolgár, nem volt korábban dolga a rendőrséggel, nem szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásokban.

Bár a terrorelhárítási ügyészség is vizsgálja a történeteket, egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a támadást, a bűnügyi rendőrség végzi a nyomozást. Emmanuel Macron államfő a Twitteren "gyáva támadásnak" minősítette a késelést, amelynek következtében "gyerekek és egy felnőtt élet és halál között van".

"Az országot sokkolta a hír. Gondolatainkban velük, a hozzátartozóikkal és a mentőszolgálatokkal vagyunk" - írta az elnök.

A nemzetgyűlésben a képviselők és a kormány jelenlévő tagja egyperces csenddel adóztak a támadás sérültjei előtt. Yaël Braun-Pivet, az alsóház elnöke arra a kérte a jelenlévőket, hogy egyperces csenddel gondoljanak "a súlyos támadás áldozataira és a hozzátartozóikra".

Élisabeth Borne miniszterelnök és Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy délután a támadás helyszínére látogat.


MTI