BŐS: Megérkeztek az első menedékkérők!

Csütörtökön délután fél négy előtt megérkeztek az első ausztriai menedékkérők Bősre.

Helyszíni tudósítónk közölte, hogy egy osztrák autóbusszal érkeztek, nagyjából húszan lehetnek. Nők és kisgyermekek nincsenek köztük, több férfi azonban a fiaival együtt jött. Többen közülük beszélnek angolul vagy oroszul.

Miután az autóbuszról lepakolták a csomagjaikat, egyenesen az épületegyüttes ebédlőjébe vezették őket. A busz ezt követően távozott, információink szerint most másokat nem hoznak.

A menekültek ideiglenes otthonaként funkcionáló komplexumban kifüggesztett napirend szerint 7-től 8:30-ig osztanak reggelit, 12:00-tól 13:00-től ebédet, 17:30-tól 19:00-ig pedig vacsorát.

A menekülttábori "órarend" szerint este tíztől reggel 6-ig van az éjszakai pihenő, ekkor mindenkinek a komplexumban kell lenni. Személyi ellenőrzést, vagyis "névsorolvasást" reggel 8:30-kor, illetve este 10-kor tartanak.

Mint arról korábban már írtunk, az elmúlt órákban a nagy rendőri készültség volt tapasztalható a falu határában, az egyetemi épületegyüttes egy részét le is zárták.

Július végén a traiskircheni menekülttáborban jártunk:

A korábbi információk szerint olyan szíriai menedékkérőket szállítottak át Ausztriából Bősre, akik vállalták, hogy külföldre vigyék őket. Sokan, például családosok ebbe nem egyeztek bele.

A szlovák belügyminisztérium délelőtt tájékoztatott arról, hogy értesítést kaptak az első csoport indulásáról. 18-an Salzburgból indultak, többen pedig vélhetően a traiskircheni tábornál szállhattak fel. 

Ivan Netík belügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy az ide érkezők Ausztriában folyamodtak menekült státusért, míg Szlovákiában csak a kérelmük elbírálása idejére maradnak. "Nem számítunk arra, hogy bűncselekményeket követnének el, vagy zavarnák a rendet, mert azzal gyakorlatilag a saját kérelmük pozitív elbírálását hiúsítanák meg" - közölte.

Szlovákia és Ausztria belügyminisztere július 21-én írta alá azt a memorandumot, amely szerint 500 ausztriai menedékkérőt helyeznének el a bősi táborban ideiglenesen. Ez a maximális létszám, amennyien egyszerre Bősön tartózkodhatnak, míg azok helyére, akik kérelmét már elbírálták, újabb menedékkérők érkezhetnek.

-para-