A bősi karanténállomás fura lovagja sokat köszönhet Kaliňáknak, de Sir Culka hálája sem maradt el

2020. március 30. - 11:39 | Belföld

Régóta együttműködik az állammal az a férfi, aki a bősi karanténállomást üzemelteti. Főleg a Smer kormányzása idején mentek jól a dolgai, de volt néhány összezörrenése is az állami szervekkel, jogerősen kétszer el is ítélték adócsalás és nem engedélyezett vállalkozás bűncselekményei miatt - számol be a Sme napilap a dunaszerdahelyi járásbeli településen működő mentőszolgálat irányítójának személyéről. Arról, aki egy papíron létező állovagrend akárkije, és aki az exbelügyér Kaliňákot is megkínálta ennek a gittegyletnek a papírjával.

A bősi karanténállomás fura lovagja sokat köszönhet Kaliňáknak, de Sir Culka hálája sem maradt el
Fotó: Paraméter

Culka János vezeti a bősi Komplex Központi Mentőszolgálatot. Ennek a polgári társaságnak az állam először megtérítette a beszerzett különböző egészségügyi felszereléseket, euró milliókat fizetve ki értük, majd ezt követően megrendelte a mentőszolgálat nyújtotta szolgáltatásokat. Annak ellenére, hogy a belügyminisztériumnak megvannak a saját mentőszolgálatosai.

Culkát a szolgálatai miatt korábban néhányszor kitüntette a rendőrség, illetve a szaktárca és ez a gesztus nem maradt viszonzatlan. Ellentételezésként ő egy fura hátterű szervezet felkentjeként léphetett, amelyik 2011-től tartja őt nyilván:

2017-ben az akkor még a belügyminisztériumot irányító Robert Kaliňákot terjesztette fel az önjelölt Szuverén Ciprusi Lovagrend kitüntetésére, aminek nyoma van az állovagrendnek tűnő társaság honlapján is.

Ami ezt az úgynevezett Szuverén Ciprusi Rendet illeti, ez a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége alá tartozik, de annyira "elismert" rendről van szó, hogy még csak Wikipédia-bejegyzés sincs róla, és erről a hosszú nevű szövetségről is csak magyarul olvashatunk a netes enciklopédiában.

Culka-féle mentőszolgálat elutasítja, hogy a Kaliňákkal fenntartott jó viszony miatt ment volna jól a sora. Az új kormány a Sme szerint még nem foglalkozott a bősi szolgálat körüli dolgokkal.

Ezzel a bősi intézményről mondta pár hete Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány, hogy a kötelező karantént ne tévesszük össze egy háromcsillagos szállodában való üdüléssel. Ami a szállást illeti, azt a pozsonyi Műszaki Egyetem biztosította be, amely intézményhez az épülez is tartozik. A szobákban ágyak vannak, azokhoz tartozó ágyneműkkel és Nagyszombat megy, illetve a hadsereg még pokrócokat biztosított be a szolgálat részére, amelyiknek a nyilatkozata szerint az épületek éveken keresztül nem voltak kifűtve, ezért eltartott, amíg azok bemelegedtek.

A Szlovák Szamaritánusok Szövetségének munkatársai is kiveszik a részüket az ideiglenes intézmény működtetéséből, ők azok, akik az újonnan érkezőket beregisztrálják.

Komplex Központi Mentőszolgálat (vagy ahogy a Ciprusi Rend honlapján szerepel, a Katasztrófaelhárító Szervezet) Culka irányítása alatt 2001-től működik. Akkor még a keleti országrészt sújtó árvizeknél segédkezett vagy eltűnt személyek után kutatott, de külföldön is vállaltak bevetéseket, ami nagyban növelte az elismertségüket.

Robert Fico első kormánya idején - 2007 és 2010 között 1,6 millió eurós eszközbeszerzési támogatásban részesültek. 2009-ben ez a kormány pénzt adott a bősi központ kialakítására, amit egy évvel később ünnepélyes keretek között Robert Kaliňák és Bugár Béla adott át. "Ez nem más, mint egy önkéntes tűzoltóparancsnokság, csak más a megnevezésük. Tizedannyiba kerülnek, mint az államiak" - dícsérte akkor az együttműködésüket a smeres politikus. Akit valószínűleg nem zavart az sem, hogy Culkát korábban már kétszer elítélték adócsalás miatt. Ezt az időszakot az intézmény vezetője a múlt bűneinek tartja és szerinte nincs köze a mentősziolgálat működtetéséhez.

Daniel Lipšic, aki 2010 és 2012 között tölötte be a belügyminisztériumi posztot, bírálta a szolgálatot. Megrökönyödött például, amikor 2011-ben Somorja mellett egy hajóbaleset történt és a Culka-féle szervezet kapásból értesült a történtekről, az állami szolgálat viszont csak hat órával később. Lipšic alatt meg is szakadt az állammal való együttműködés, ami aztán a 2012-es választások után ismét visszaállt. Ekkor, 2012 és 2016 között a Smer egyedül kormányozta az országot.

2019-ig a bősi mentőszolgálat 1,3 millió támogatást kapott a működésre és a különböző eszközök beszerzésére. A Culka vezette szervezet külön megbízatásokat is kapott, például a hozzájuk tartozó búvárok keresték azt a fegyvert is, amivel Ján Kuciakot és jegyesét gyilkolhatták meg.

(Sme/para)