A bősi polgármester, Fenes Iván csapatát Tatai Robi erősíti

2018. november 6. - 08:17 | Régió

A Csallóköz legfiatalabb városában, általában három vagy több jelölt indul a polgármesteri székért, de Fenes Ivánt, aki huszonöt éve polgármestere a településnek, eddig még senkinek sem sikerült legyőznie. Az MKP helyi alapszervezete idén is teljes listát indít a tíztagú önkormányzati testületbe. Egy új jelöltjük van az előző választásokhoz képest, a huszonhat éves Tatai Robi, akit a legtöbben csak a séfek séfjeként ismernek.

„Vele együtt főzzük ki a választási programot” – jegyezte meg viccesen Fenes Iván, amikor nemrégiben felkerestük. Rögtön hozzátette, a legidősebb jelenlegi képviselő is mindössze 55 éves, úgyhogy a közép és fiatalabb generáció tagjai alkotják az önkormányzatot.

Beszélgetésünk nem volt zavartalan, hiszen éppen finiselt a jelöltállítás. Ottjártunkkor nem sokkal egymás után megérkezett Jányok MKP-s polgármesterjelötje és Várkony jelenlegi polgármestere is, hiszen Fenes Iván, nemcsak polgármester, hanem az MKP járási elnöke is. A jelöltek meghányták-vetették településeik gondjait és természetesen az esélylatolgatás sem maradhatott el. A kampányról szólva abban mindannyian egyetértettek, hogy az elvégzett munka, a tettek magukért beszélnek, ha a polgárok látják, hogy egy település virágzik, akkor annak szavaznak bizalmat, aki ennek érdekében sokat tett.

Huszonöt év alatt megszokja az ember az állandó készültséget

A járási elnök bizakodó a választásokat illetően, hiszen tucatnyi olyan polgármesterjelöltjük van, akit más pártok is támogatnak. Ez szerinte azért is fontos, mert egyfajta fokmérője lehet az elkövetkezendő parlamenti választásokkor az együttműködési hajlandóságnak. Sok helyütt – a járás összes városban – az MKP saját jelöltet indít.

„Én úgy látom, hogy országos szinten is az MKP lesz a második párt, amelyik a legtöbb polgármestert és képviselőt fogja adni” – jegyzi meg optimistán.

A huszonöt éve hivatalban levő polgármester vallott a hétköznapokról is. „Ötvenéves kor után az ember már elgondolkozik sok mindenen. A legfontosabb, a jó kapcsolat az emberekkel. Néha bele-belefárad az ember a polgármesterkedésbe, főleg, amikor szélmalomharcokat vívunk, de jómagam annyira megszoktam már ezt a munkát, hogy két-három napnál hosszabb szabadságra nem tudok elmenni. Egyszerűen azért nem, mert már a harmadik napon azon jár a fejem, mit kellene csinálni, mennyi dolgom van. Huszonöt év alatt megszokja az ember az állandó készültséget” – teszi hozzá a hat választási ciklust nyert polgármester, aki valószínűleg az egyik leghosszabb ideje regnáló településvezető.

„Lakásokat - összesen harminckettőt - adunk át, elkészült a körforgalom, felújítottuk az óvodáinkat, gyönyörű szép lett a templomunk, megépült a Csemadok ház, új egészségügyi központot építünk hamarosan, a kultúra virágzik, tömegszervezeteink remekül működnek. Bős most már kezdi felvenni a kisvárosi jelleget. Mindenütt építkezések folynak, közülük is kiemelném a református templomot. Mert ez is arról, szól, hogy van itt egy növekvő református közösség, amelyet az anyaország anyagilag is megsegít, hogy templomot építhessen magának. Erről eddig legfeljebb csak álmodhattunk. Ugyanezt elmondhatom a Temető utcai óvodáról is, ami a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak – csaknem 300 ezer eurónak – köszönhetően – nagy rekonstrukción esett át” – sorolja ez eredményeket.

Már kész a Csemadok ház és rendelőintézet is épül

Harmadik éve város Bős, amivel csak nyert a település, legalábbis a polgármester szerint. Ennyi beruházás, ennyi fejlesztés nem volt még itt sohasem.

„A lakosság ennek csak pozitív oldalát tapasztalhatja meg, hiszen adó- és illetékemelés nem történt. Hogy Bős egyre vonzóbb város, azt abból is látom, hogy száz lakásigénylési kérvény érkezett hivatalunkba, eddig ez nem volt jellemző. Mindig csak annyi lakást építettünk, amennyire igény mutatkozott. Bár még mindig valamivel többen halnak meg évente, mint ahány kisgyermek születik, hamarosan ez a statisztika átfordulhat, hiszen a környékbeli falvakból sok fiatal költözik Bősre. Pont ezért fontos, hogy iskoláink és óvodáink mind rendbe legyenek téve. Bölcsődét is tervezünk nyitni, hiszen egyre több anyuka megy vissza dolgozni a gyes letelte előtt – meséli a polgármester.

A Felvidéken kuriózumszámba megy, hogy Bősön a Csemadoknak vadonatúj székházat épített a falu, amit nemrég adtak át. Talán azért is, mert a polgármesternek szívügye a kultúra. Jó lenne, ha a példa ragadósnak mutatkozna más településeken is.

„Azért döntöttünk a ház építése mellett, mert a Csemadok régi terme, több más üzlettel együtt, lebontásra került, és helyén egy új épület nőtt ki bérlakásokkal és üzletekkel. Megegyeztünk abban a kivitelezővel, hogy az új épülettel szemben, városi telken, a Csiliz partján felépítenek a Csemadoknak is egy épületet, ami nem kerülhet többe 50 ezer eurónál. Ezt sikerült is betartani, bár az épület értéke ennek duplája. Van benne egy hetven négyzetméteres nagy helyiség, konyha, iroda, szociális helyiségek és raktár, s természetesen parkolót is kialakítottak előtte. Egy nagy teraszt még építünk jövőre, ami a Csilizre fog nézni. Ezzel elérjük, hogy abban a házban, amit mi csak magyar házként emlegetünk, a Csemadok összes rendezvényét le tudjuk bonyolítani” – tudjuk meg tőle az építkezés történetét.

Bős egyik évek óta megoldatlan problémája a termálfürdő, ami régóta már csak az enyészeté. Úgy néz ki azonban, hogy ezen a téren is lesz változás, mivel a fürdőt megvette egy bősi vállalkozó, aki fel akarja újítani a medencéket és egy panzió építését is tervezi.

„Városunk, a Duna közelségének is köszönhetően, egyre keresettebb a turisták részéről, úgyhogy nekünk minden attrakcióra szükségünk van, elsősorban szálláshelyekre és éttermekre. Már most egész nyáron foglaltak a szállásaink. A Duna mellett is sok hétvégi ház épült fel az utóbbi időben. Úgy vettük észre, főleg az átmenő turistaforgalom jelentős, természetesen az lenne a jó, ha több napot töltetnének nálunk a vendégek” – mondja a polgármester.

A közműfejlesztésről sem feledkeztek meg

Azért itt sem ment és megy minden zökkenőmentesen. Gyűjtőudvarra is nyertek például pályázatot, de a közbeszerzés lassúsága miatt még nem tudták elkezdeni a munkálatokat. A jövőben egyébként a szennyvíztisztító állomás is bővítve lesz, mivel a szomszédos négy – atrazinszennyezettségben érintett – településen csatornahálózat építésére kerül sor a közeljövőben. Kiemelt beruházás lesz az új rendelőintézet felépítése a kultúrház szomszédságában, városi telken, amire már szintén hosszú évek óta vár a település.

„Nyolcszázezer euróból fog felépülni, ennyi támogatást kaptunk rá, és nyolc orvosi rendelő kap benne helyet. A környékbeli településekről is sokan Bősre járnak orvoshoz, a mi körzetünkhöz tartoznak, úgyhogy ez nemcsak a bősieket fogja szolgálni. A régi egészségügyi központ felújítására évekig nem sikerült támogatást szereznünk, ezért úgy döntöttünk, hogy építünk egy újat, a régit pedig lebontjuk. A helyén a jövőben még akármi épülhet, akár lakópark is” – mondja ennek kapcsán a polgármester.

Szavaihoz talán csak annyit fűzhetünk hozzá, valóban feltűnik az ide érkezőnek, hogy Bős már igazi kisváros, rengeteg üzlettel, gombamódra szaporodó új épületekkel, a kultúrházban is mindig történik valami. Aki pihenésre vágyik, azt várja a Duna-part vagy az Amade park árnyas ősi fái.

(PR-cikk)


Megrendelő: PhDr. Iván Fenes LL.M,MBA, Poľná 1600/59, 930 05 Gabčíkovo
Kivitelező: DARCUS, a.s., Korzo Bélu Bartóka 790, 929 01 Dunajská Streda, IČO: 31414591, DIČ: 2021137096